1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на брашно тип „500“

Без промяна остават средните цени на брашно тип „500“

Продуктът се търгува в диапазона от 0,57 лв./кг във Враца до 1,00 лв./кг в Русе и София

По данни на ДКСБТ през периода 12 – 19 октомври 2016 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500“ за страната остават без промяна спрямо предходната седмица.

На тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,57 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Русе и София). В единадесет от областните центрове се отчита понижение на стойностите на седмична база, в рамките на 1,0 – 7,2% (Плевен), докато в други три брашното поскъпва с между 1,8% и 6,3% (Хасково). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,79 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните цени за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,08 лв./кг (Перник). Изменение на цените на седмична база се регистрира единствено в област София - понижение с 2,0%.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград и София), без отклонения на стойностите по области спрямо предходния седмичен период.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като за поредна седмица е най-голям във Враца – съответно 0,47 лв./кг за ГТВ и 0,53 лв./кг за ДТО. В Благоевград цените на едро на брашното са с 0,03 лв./кг по-високи от тези в големите търговски вериги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.