1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ръст при износа на аграрни продукти от ЕС

Ръст при износа на аграрни продукти от ЕС

С 220 милиона евро се е увеличил износът към Америка, а към Китай с над 100 милиона

10 милиарда и 65 милиона евро. Това е стойността на изнесените от Европейския съюз селскостопански продукти и храни през месец август. По данни на Комисията е отчетен ръст с над 9 процента в сравнение със същия период на 2015 година. В същото време вносът се е увеличил само с 3 на сто, като най-голям ръст бележат доставките от Съединените Щати и Бразилия.

С 220 милиона евро се е увеличил износът към Америка, а към Китай с над 100 милиона. Доставките за Виетнам, Япония и Южна Корея също са нараснали с по около 50 милиона евро в сравнение с миналата година.

При отделните категории продукти, най-голям плюс има при бебешките храни – 113 милиона, свинско месо – 100 милиона, зехтин и пшеница.

За периода между септември 2015-та и август 2016-та година износът на аграрни стоки и храни е достигнал стойност от близо 130 милиарда евро, т.е. малко над 1 процент повече от предишния период.

Вносът е бил за 112 милиарда евро, като бележи ръст също от близо процент. Статистиката показва, че при външната търговия със селскостопански продукти Европейският съюз има положителен баланс от повече от 17 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.