1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Андрей Новаков: България е големият печеливш в бюджет 2017 на Европейския съюз

Андрей Новаков: България е големият печеливш в бюджет 2017 на Европейския съюз

600 млн. евро повече за земеделие и за справяне с последиците от руските санкции и кризата при млекопроизводителите

България е един от големите печеливши от бюджет 2017 на Европейския съюз след като по ключови за страната приоритети Европейският парламент гласува значително увеличение на заложените средства. Това каза евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) след края на гласуването, в което Европейският парламент гласува позицията си относно предложенията на Съвета по проекта на бюджет за 2017 г.

„Важните за България увеличения са гласуваните 600 млн. евро повече за земеделие и за справяне с последиците от руските санкции и кризата при млекопроизводителите, 400 млн. евро повече за програма „Свързана Европа“, която финансира изграждането на ключова транспортна инфраструктура, допълнителни 400 млн. за програма „Хоризонт 2020“, която подпомага научни центрове, университети и компании в сферата на иновациите“, изтъкна Новаков. „Всяка от тези мерки пряко отговаря на интересите на България в съответните сфери и съм сигурен, че ще се възползваме в максимална степен“, допълни още той.

Едно от най-значимите увеличения в бюджета на Съюза са допълнителните 1.5 млрд. евро за Младежката инициатива за заетост, която има за цел да подпомогне младежи до 25-годишна възраст в намирането на работа. Страната ни е сред първите, които успешно прилагат мерки и програми, съфинансирани по тази линия.

С нови 200 млн. евро ще бъде подпомогната и програма COSME, която предоставя кредити на малки и средни фирми с преференциални условия. Още 200 милиона ще получи и програма „Еразъм+“, която е изцяло насочена към младите - подкрепа в образованието, студентската мобилност и младежките дейности на неправителствени организации.

Новаков изрази удовлетворение, че въпреки редицата кризи, с които Европейският съюз трябва да се справя едновременно, е осигурено адекватно финансиране в приоритетните сфери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.