Срещата е по съвместен проект за „Изграждане и укрепване на капацитета на Националната агенция по храните на Грузия за оценка и управление на риска“
В изпълнение на съвместен проект между България-САЩ-Грузия на тема „Изграждане и укрепване на капацитета на Националната агенция по храните на Грузия за оценка и управление на риска“, експерти от Българска агенция по безопасност на храните посетиха столицата на Грузия, Тбилиси. Това е първата официална визита на експерти от на Агенцията в Тбилиси, Грузия, в изпълнение на дейност 1 “Оценка на административния капацитет на Националната Агенция по храните на Грузия.” от съвместен проект между България-САЩ-Грузия.
Целта на взаимното сътрудничество е експертно и техническо подпомагане на Агенцията по храните на Грузия за оценка на риска и управление на риска, прилагане на стандартите на ЕС и спазване на поетите ангажименти в рамките на Споразумението за дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между ЕС и Грузия.
Откриващата среща се проведе в Министерство на земеделието на Грузия в присъствието на заместник министъра г-н Нодар Кереселидзе, г-н Демна Дзрирквадзе, представител на Департамента по земеделие на САЩ и дипломатически представители от Посолството на Република България: г-жа Десислава Иванова – посланик и г-жа Християна Христова – трети секретар.
Екипът от българска страна беше в състав: д-р Петя Петкова Иванова, двм. и доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова, двм - Заместник изпълнителни директори на Българска агенция по безопасност на храните и служители от дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“: д-р Георги Чобанов – Директор, д-р Цвятко Александров, д-р Александра Митева и д-р Анна Здравкова.
Работното посещение е в рамките на споразумението за сътрудничество между България-САЩ-Грузия, подписано на 26 септември тази година, с което бе поставено началото на взаимно сътрудничество.