1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заместник-министър Николова: Научните институти са наш доказан партньор

Заместник-министър Николова: Научните институти са наш доказан партньор

Плановете за управление на речните басейни са в процес на консултации с обществеността

„Министерството на околната среда и водите разчита на работата на научните институти, работещи в областта на опазването на околната среда. И неслучайно голяма част от бенефициентите по управляваните от МОСВ програми BG02 и BG03 на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, са именно научни институти и университети“ – това каза заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, която откри конференция, организирана от Геологически институт „Страшимир Димитров“ към  Българската академия на науките.

На финалната конференция бяха представени резултатите от изпълнението на проект „Проучване на трансграничните подземни водни тела между България и Гърция”, финансиран по програма BG02 „Интегрирано управление на морските и вътрешните води“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 г. – 2014 г.

В рамките на проекта е направено характеризиране на подземните водни тела, разположени по границата между България и Гърция – общо 14 на брой. Такива пълни анализи и изследвания се правят за първи път, ето защо постигнатото по проекта е от такова значение за интегрираното управление на трансграничните подземни водни тела между двете страни, обясняват експертите от Геологическия институт и от Басейновите дирекции „Източнобеломорски район“ и „Западнобеломорски район“, които са партньори по проекта.

Зам.-министър Николова благодари за успешното сътрудничество между МОСВ и научния институт като отбеляза, че политиките и стратегическите документи на министерството са базирани именно на анализите и прогнозите, изготвени от институтите на БАН, Софийския университет и останалите партньорски организации. „Този проект е пример за това, тъй като резултатите от проучванията са използвани при изготвянето на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) в два от районите за басейново управление - Източнобеломорски и Западнобеломорски. Това са основните стратегически документи, които идентифицират приоритетите и мерките, които през следващия шестгодишен период гарантират опазването на доброто качествено и количествено състояние на водите“, каза в приветствието си Атанаска Николова. Тя допълни, че в момента усилията на МОСВ и партньорите са насочени към финализиране на тези стратегически документи.

Плановете за управление на речните басейни са в процес на консултации с обществеността, която ще продължи до 1 декември. Очаква се те да бъдат приети до края на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.