вторник, 23 Юли 2019, 15:02
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
01 Ное 2016 14:10 | Интервюта

„Льо Тро“ ще обучава български запрежчици във Франция

Дамиан Бо - треньор от френската асоциация за насърчаване на коневъдството и конния спорт „Льо Тро“

„Льо Тро“ ще обучава български запрежчици във Франция
Дамиан Бо | Снимка: АГРО.БГ
Оцени статията
|

- Г-н Бо, Вие сте специалист по състезанията с рисисти коне. Каква е целта на посещението Ви в България?
 

- Тук съм с една основна цел – да подпомогна организацията в България, която се занимава с конни надбягвания в нейната дейност. Льо Тро и Националната асоциация по коневъдство в България имат подписан договор за отглеждане на френски коне за надбягвания в България. Това е сериозно партньорство. Вашите коневъди проявяват голям интерес към рисистите коне. Една група от тях вече посети Франция с цел да купи коне от тази порода. Аз съм тук, за да помогна в обучението на запрежчиците и да ги подкрепя в тяхната работа.

- Кое е първото нещо, което научава едни запрежчик?

- Първото нещо, което трябва да усвои водачът на двуколката, е контактът с коня. Това е от първостепенно значение. Човек, който се страхува от коня и не го разбира, не може да бъде добър запрежчик и да участва в надбягвания. Едва след това водачът трябва да се научи да го управлява. Има и много други дребни неща, които са изключително важни. Те трябва да бъдат тренирани и усвоени като отделни детайли. Именно тези елементи участват в цялостната подготовка на запрежчика  - неща, които са изключително важни за успешната му работа с коня.

- Какво обхваща процесът на подготовка и трениране на коня!

- Аз действително съм дошъл за обучение на запрежчиците, но в същото време се занимавам и с обучение на конете. Не може да се формира добър запрежчик, без да се обучи конят.  Затова ще покажа на водачите как да тренират животните. Има различни методи за обучение на конете, които е нужно да им бъдат разяснени.

-Защо чистокръвните коне са най-подходящи за състезания и надбягвания?

- Надпрепускванията с двуколки са специфични надбягвания, които са предназначени за рисисти коне -  бегачи. Тези животни са генетично селекционирани във Франция в продължение на дълги години. При чистокръвното им развъждане специалистите са заложили на подобряване на специфичните им качества. Те бягат бързо и това е заложено в природата им. За тях е естествено да могат да тичат бързо.

- Според Вас какъв трябва да бъде хиподрумът?

- Хиподрумът - това е „глобално“ понятие, тъй като то обхваща цялата инфраструктура. Ако говорим конкретно за пистата – пистата за бегачите трябва да бъде стабилна, здрава, за да може конят добре да отскача. Така, че това е една от спецификите на пистата – да бъде здрава – тя трябва да бъде твърда като бетон, но трябва да се намери най-подходящата среда. Необходими са познавачи и майстори на подобни писти, направени специално за надпрепускванията с двуколки.

- Когато говорим за тренировките – на какво трябва да се обърне внимание?

- Тренировките на коня и на жокея са съвършено различни. Най-важното и първо нещо за запрежчика е да се научи да разбира своя кон. Тренировките на коня са много специфични – единия ден се научават едни неща, втория – други. Този процес може да бъде оприличен до известна степен с тренировките на един добър атлет, на един добър футболист или лекоатлет. Добрият спортист тренира и се обучава всеки ден, без значение на коя дисциплина се е посветил. 

- Франция има дългогодишни традиции в конните надбягвания. Къде се обучават вашите треньори и жокеи?

- Има специализирани училища. Аз съм завършил такова училище. Подобни училища има из цяла Франция Те са част от асоциациите, които се подкрепят от организациите за конни надбягвания.  Получава се един завършен процес – ние обучаваме и подготвяме нашите професионалисти за бъдещето. Така, че разполагаме  с училища за подготовка на жокеи и ездачи.

- Льо Тро има споразумение за сътрудничество с Националната асоциация по коневъдство. Как виждате бъдещото Ви сътрудничество?

- Мисля, че това е едно стабилно сътрудничество, защото първата част от партньорството е насочена към отглеждането на коне. Това не се прави само за няколко години. Това е дълъг проект, който ще продължи години напред. Частта, насочена към надбягванията сега започва да се развива в България - това също изисква време. Не мога да кажа колко ще продължи този процес, но да се надяваме, че дълго време ще работим съвместно.

- Какво е предложението на Льо Тро към НАК?

- От името на ръководството на „Льо Тро“ съм упълномощен да предам на Националната асоциация по коневъдство официалното предложение на нашата организация. Ние каним ваши запрежчици на обучение във Франция. Те ще бъдат предварително подбрани тук. Във Франция работим по проект за създаване на академия на Льо Тро. За нас ще бъде полезно да организираме това обучение в партньорство с България с цел да усъвършенстваме този спорт във вашата страна.

- И накрая, как оценявате нивото на българските запрежчици след курса на обучение, което проведохте тук - на хиподрума в Банкя?

- Ще направя кратка оценка на това, което видях през последната седмица. Няма да крия, че когато пристигнах бях приятно изненадан от инфраструктурата за конни надбягвания – много неща са направени. Приятно изненадан бях и от нивото на запрежчиците тук в България. Заминавам си с едно много оптимистично настроение, защото видях голямо подобрение за краткото време на престоя си. Това го казвам както от гледна точка на професионализма на водачите, така и от гледна точка на организацията на надбягванията. Хиподрумът беше добре направен, макар и с малкото средства, с които разполагате. Запрежчиците показаха добра и регулярна подготовка. Така, че действително си тръгвам, като оставам оптимист за бъдещето!

Интервю на Маргарита Кожухарова

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker