вторник, 23 Юли 2019, 14:38
Агрофорум АгроКомпас Мобилна версия
25 Ное 2016 | Прояви

Дефиле на младото вино

гр. Пловдив

Дефиле на младото вино
Оцени статията
|
Ключови думи: вино, дефиле, конкурс, Пловдив

Осмото издание на едно от най-масовите и важни събития за винен туризъм в страната – фестивалът „Дефиле на младото вино” ще се проведе в последната седмица на месец ноември в град Пловдив. Поредица от дегустации, съпроводени с лекции, както и богата културна програма са подготвили организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив.

На специална пресконференция в залата на общината Любозар Фратев – Председател на УС на Съвета по туризъм, Минко Кафтански – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“ и проф. Йорданка Алексиева-заместник-ректор на Университет по хранителни технологии- Пловдив представиха акцентите и новостите, както в програмата на Дефилето, така и в съпътстващата културна програма.

Посетителите на традиционното изложение на млади български вина ще могат да се насладят на рекорден брой български вина – над 200 вида от продукцията на 32 водещи винопроизводители от цялата страна. Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 12 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. В част от обектите ще бъде предлагана специално приготвена храна за дегустациите. Участие във фестивала ще вземат и производителите на мед със своята екологична продукция.

Официалното откриване на „Дефиле на младото вино” е на 25 ноември, петък, в 14 часа в подножието на Стария град на ул. Съборна 2-4 (до бариерата под храм „Света Богородица“) със специалното участие на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов.

По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, с участието на танцьори и музиканти от Ансамбъл „Тракия”, което започва в 13 часа от площада пред Общината и се движи в посока Стария град. Символичният старт на консумацията на младо вино ще бъде даден с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, предоставена от миналогодишния носител на златното отличие. В петък и събота дегустациите продължават до 19 часа, а в неделния ден  до 18 часа.

Оценяването на младите вина ще се извърши от компетентно жури, съставено от енолози от УХТ, сомелиери, технолози по вината и двама чуждестранни специалисти. Наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина, съгласно регламента определен от дегустационната комисия, ще бъдат връчени по време на „Вечер на майсторите на виното”, която ще се състои на 26 ноември. Победителите ще получат съответно бронзов, сребърен и златен Дионисий. Публиката също ще определи своя фаворит, на базата на попълнените анкетни карти. Специална награда ще бъде връчена и от двамата чуждестранни специалисти – дегустатори, които работят в сферата на рекламирането на винопроизводството и организацията на събития, свързани с промоцията на сектора.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker