1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. С наближаването на зимата трябва да се погрижим и за животните

С наближаването на зимата трябва да се погрижим и за животните

Специалистите съветват

Ноември е месецът, в който живтоните преминават към условия на зимно отглеждана. Затова и стопаните трябва да са подготвени. Необходимо е хигиената в оборите  да бъде на ниво, боксовете и леглата да са чисти и сухи, съветват от териториалния офис на НССЗ, Стара Загора. Препоръчва се въздухът също да бъде чист и сух. Не бива да се допускат студени течения. Храненето пък трябва да бъде съобразено със състоянието на животните- бременност, лактация, сухостоен период. Подсигуряването на подходящи фуражи, като силаж, сено, слама, царевичак и кореноплоди също е важна част от подготовката. При кравите дажбите на царевичен силаж са около 5-7кг. дневно, сеното минимум 3 кг., а сламата и царевичака до 2 кг., обясняват специалистите. Концентрираният фураж пък трябва да е около 0, 300 кг. на литър мляко. При съхраниението на фуражите животновъдите да съблюдават сухите фуражи да са защитени от влага, а силажите и ферментиралите фуражи да се съхраняват, така че да не се допуска развитието на гнилостните процеси. Причината- плесенясалите и замръзнали фуражи са противопоказни за животните.

Козите преминават по- трудно от пасищен към оборен начин на отглеждане, обясняват експертите. Затова този процес трябва да се извършва постепенно в продължение на 10-15 дни. С всеки ден времето за паша следва да бъде по- кратко, а козите сутрин и вечер да се подхранват със сено или листников фураж. Всъщност те могат да се извеждат на паша и през зимата. Това се отразява благоприятно на организма им- подобрява се смилаемостта на фуражите. За тази цел обаче времето не трябва да бъде дъждовно, както и не се препоръчва пашата при поледици и мъгли.

Стопаните, които отглеждат бременни овце пък трябва да следят те са се хранят с висококачествени фуражи. Такива са ливадно или люцерново сено. Те се дават в количество 0,5- 1.5 кг. дневно. Концентриранаите фуражи не трябва да надвишават 0.5 кг, казват от териториалния офис на НССЗ, Стара Загора. Осигуряването на сол и минерални смески под формата на блокчета е задължително.

Пчеларите също трябва да се погрижат за пчелните си семейства преди настъпване на зимата. Покривите на кошерите да са добре затворени е едно от важните неща. Освен това е необходимо да се поставят предпазители против мишки, както и да се подреди пчелинът. В случай, че се налага разместване на кошерите, процедурата може да се извърши при по- меко време (над над 8°С).

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.