1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Броят на млечните крави в Холандия ще бъде намален с 200 000

Броят на млечните крави в Холандия ще бъде намален с 200 000

Целта е да се редуцират фосфатните емисии от животновъдството в страната

Броят на млечните крави в Холандия ще бъде намален с 200 хиляди. Това са малко над 10 процента от сегашното поголовие. Мярката ще бъде подкрепена финансово от правителството.

За свиването на поголовието се договориха Холандския земеделски съюз и браншовите организации на млекопроизводителите и на мандрите. Целта е да се намалят фосфатните емисии от животновъдството в страната, които през последните две години надвишават определената от Европейския съюз горна граница. В противен случай Европейската комисия може да наложи санкции на Холандия.

Вследствие на по-малкото млечни крави ще падне и млекопроизводството. Експерти прогнозират спад от повече от 2 милиарда килограма през следващите 2 години. Холандското правителство ще предостави на стопанствата, които искат да участват в инициативата, финансова помощ в размер на 25 милиона евро. Още толкова ще бъдат предоставени от браншовите организации.

Емисиите от фосфат трябва да намалеят с около 250 хиляди тона. За да бъдат спестени още 400 хиляди тона, се предвиждат квоти за доставките на мляко от отделните ферми. Ако тези квоти бъдат превишени, мандрите ще изплащат по-ниски изкупни цени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.