1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Създадоха интерактивна карта на чувствителните за птиците места в Средиземноморския регион

Създадоха интерактивна карта на чувствителните за птиците места в Средиземноморския регион

Снимка:

Българското дружество за защита на птиците също взе участие в срещата

Създадоха интерактивна карта на чувствителните за птиците места в Средиземноморския регион на международна среща в Загреб. Тя бе разработена с помощта на данните на отделните партньори, наблюденията от точки за проследяване на миграцията и траекториите на сателитно маркираните птици. Картата е инструмент, чрез който скоро всеки ще може да види на всяка точка от територията на средиземноморските страни дали изграждането на някаква инфраструктура влиза в противоречие с изискванията за опазване на птиците.

Българското дружество за защита на птиците бе изтъкнато като пионер в разработването на национална карта на чувствителните за птиците места. „Сред водещите организации сме и в успехите си по предотвратяване на токовите удари и гибелта на птици от електропроводите“, коментират от организацията.

Целта на семинара- обсъждане на резултатите от осъществените през последните 3 години дейности за подобряване опазването на птиците по миграционния път в страните от Средиземноморието. Акцентирано бе и върху планирането на  предстоящите дейности на мрежата организации по Средиземноморския прелетен път.

В три основни направления бе насочено вниманието на семинара:  енергетика (предотвратяване гибелта на птици от токови удари), противодействие на използването на отрови и предотвратяване на незаконното избиване на птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.