1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. Нужна е защитна политика за традиционните производства

Нужна е защитна политика за традиционните производства

Васка Бележкова, месопроизводител от Разлог

-Г-жо Бележкова, от колко време се занимавате с месопреработване?

Повече от 25 години. Произвеждаме традиционни месни продукти от региона на Банско и Разлог. Работим само с качествено месо от български животновъдни ферми. Суровината обаче е проблем. Затова държавата трябва да подпомага по-добре българските фермери и да има по-добра защитна политика към традиционните производства.

-В какво трябва да се изразява тази защитна политика?

Трябва да има ограничения в големите търговски вериги. Поне 50% от храните в тях трябва да са българско производство. Така българските месопреработватели ще имат по-големи стимули да се развиват. Сега пазарът е труден за нас. Условията на чуждите търговски вериги са непосилни. Работим само с една голяма търговска верига и тя е българска.

-Какво слага българинът на масата?

Българинът слага на масата онова, което купува. А купува според джоба си. Няма как качествените продукти от месо да струват евтино. Във всички български месопреработвателни предприятия контролът е непрестанен. Проверяват ни първо на местно ниво, след това на национално. Правят се чести одити. Затова не споделям мнението, че българските месни продукти са некачествени. Това по-скоро се отнася до вносните, които са евтини и заливат пазара. Най-важно е продуктите да са безопасни за човешкото здраве. За това се грижи Българската агенция по безопасност на храните. При нас контролът е непрекъснат. Мога смело да кажа, че всички български месопреработвателни предприятия отговарят на европейските изисквания. В противен случай просто няма да можем да работим.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.