1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Забраната за лов и разселването на пернат дивеч е с превантивна цел

Забраната за лов и разселването на пернат дивеч е с превантивна цел

Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората

Забраната за лов и разселването на пернат дивеч е с превантивна цел, напомнят от Министерството на земеделието и храните. Причината получени протестни писма във връзка с наредбата.

Припомняме, че заповедта бе издадена след предложение на Националния кризисен щаб, в който участват представители на МЗХ, БАБХ, МЗ, ДАНС, МВР и ГДНП. Превантивната мярка бе взета в следствие на ежедневното влошаване на епизоотичната обстановка. Забраната цели да се опази живота, здравето и имуществото на всички граждани.

Провеждат се срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участие на официални лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, с мерките за контрол , надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.

Отчита се увеличаване на засегнатите стопанства, като болестта бе констатирана и при някои видове диви птици. Установените диви птици със заболяване са от високопатогенен щам, потенциално опасен за хората.

„Предвид на посоченото, считаме че превантивните мерки са крайно наложителни, за да се опази здравето на хората и тяхното имущество“, казват от пресцентъра на МЗХ. „Разчитаме на съдействие от страна на обществеността за своевременното подаване на сигнали с информация за намерени болни или мъртви птици на територията на страната. Ограниченията ще отпаднат веднага след преодоляване на кризисната ситуация и намаляване интензитета на възникване на огнища“, допълват още от министерството.

 

 

 

Етикети забрана, лов, дивеч,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.