1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първите за сезона малки белочели гъски край Бургас

Първите за сезона малки белочели гъски край Бургас

Снимка:

Регистриран е масов лов на гъски в района

Първите за сезона малки белочели гъски могат да бъдат наблюдавани край Бургас. Това установи екип на БДЗП. Двойка възрастни птици бяха наблюдавани да се хранят в нива в Натура 2000 зоната „Атанасовско езеро“ заедно с 3500 големи белочели гъски и 15 червеногуши гъски.  Малката белочела гъска и червеногушата гъска са световно застрашени видове.

Въпреки заповедта на Министерството на земеделието и храните за спиране на лова на птици в цялата страна, регистрирахме масов лов на диви гъски в района на Бургаските езера, коментират от дружеството. Десетки ловци бяха наблюдавани да ловуват гъски в района на Бургаско езеро и Атанасовско езеро, допълниха още те.

Предприетите от министерството мерки целят намаляване на потенциалната опасност  от установения в страната птичи вирус. Преследването на гъските и намаляването  на достъпа им до храна вследствие на лов допринасят за отслабването на птиците и потенциално за увеличаване на разпространението на вируса, който се развива при по-слабите и недохранени птици. Огромни са и рисковете за предаване и разпространение на вируса при докосване и обработка на убити птици. 

„Надяваме се, на засилен контрол от страна на контролиращите органи и на съдействие от страна на добросъвестни ловци за спазване на текущата забрана. Убедени сме, че ограничаването на разпространеното на птичия грип е в интерес не само на производителите на птиче месо, но и на ловците. Вирусът може да нанесе огромни щети на дивеча и на практика да ликвидира ловните птици отглеждани във дивечовъдните стопанства“, коментират от БДЗП.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.