1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Прокуратурата разпореди проверка опасна ли е за здравето лютеницата с олеамид

Прокуратурата разпореди проверка опасна ли е за здравето лютеницата с олеамид

Снимка:

Веществото е открито в лютеница, произвеждана от фирма "Идеал продукт"

Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана от фирма "Идеал продукт" в Перущица. Това стана ясно днес от съобщение на прокуратурата, която обяви, че е разпоредила проверка по случая. Веществото е открито в продукта ”Класик лютеница" 550 гр., произведена от ”Идеал Продукт"ООД, пише mediapool.bg.

Прокуратурата съобщи, че е разпоредила предварителна проверка за срок от три дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) за евентуално извършено престъпление по чл. 350, ал. 1 от НК - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

Все още не е ясно дали продуктът ще бъде изтеглян от пазара.

За лютеницата със съдържание на олеамид сигнализираха преди ден от асоциация ”Активни потребители”, която е направила проучване за съдържанието на лютениците на пазара.

Въпреки че преди ден експертът, провеждал тестовете, заяви, че веществото действа успокояващо и има подобен на марихуаната ефект, в петък токсикологът от ВМА Силвия Стойкова успокои, че веществото не е наркотично.

  
Стойкова посочи, че има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея.

По думите й олеамид е широко разпространено около нас вещество и се съдържа в храни, с растителна мазнина.

Справките сочат обаче, че олеамидът има приспивателен ефект.

Веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества, каза и Богомил Николов, председател на асоциация ”Активни потребители”.

Асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение.

Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0.1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света, подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.