1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. До края на юни Европейският съюз трябва да вземе решение за промяна на биорегламента

До края на юни Европейският съюз трябва да вземе решение за промяна на биорегламента

Засега няма ясни позиции по въпроса

До края на юни Европейският съюз трябва да вземе решение за промяна на биорегламента. Засега няма ясни позиции по въпроса. Наблюдатели очакват различни варианти на развитие – от отхвърляне на предложенията на Европейската комисия от страна на Парламента до бързото им приемане.

Малтийското председателство ще изчака Комисията да изложи вижданията си относно допустимите следи от препарати за растителна защита в биопродуктите. Към момента Парламентът и повечето страни-членки са против. Настъпи ли промяна в тези позиции, Малта,  която пое председателството на Европейския съюз, ще инициира нови тристранни преговори.

Първият Аграрен съвет ще се проведе на 23 януари. Основна тема ще бъде млекопроизводството. Ще продължат и дебатите относно влиянието на търговските споразумения върху аграрния сектор в Евросъюза, както и за мястото на фермерите в търговията с храни.

През следващите седмици Европейската комисия ще стартира обществено обсъждане на предстоящата реформа на Общата селскостопанска политика. След това през месец май в Малта ще се състои неформална среща на земеделските министри, на която ще се дискутират тези въпроси.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.