1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гръцките фермери отново заплашват с блокада на пътищата

Гръцките фермери отново заплашват с блокада на пътищата

Те се обявяват твърдо срещу данъчните реформи, като настояват за стабилност в сектора и сигурност

Фермерите в Гърция обявиха, че започват нови протестни действия на 23 януари. Очакват се блокади на пътища, включително на пропускателните пунктове на българската граница, пише standartnews.com.

Още през декември над 180 земеделски производители се събраха в град Лариса и решиха през януари да организират национални блокади. Седмица по-рано земеделците организират демонстрации на площадите в селата и организират блокади, които на 23 януари да прераснат в масови. Фермерите не са променили исканията си и се обявяват твърдо срещу данъчните реформи, като настояват за стабилност в сектора и сигурност.

Подобна беше ситуацията и през януари и февруари миналата година, когато гръцките фермери отново блокираха граничните пунктове с България. Блокадите продължиха цял месец, което създаде хаос и костваше много загуби на превозваческите фирми и бизнеса.

При поредната гръцка блокада на границата ни миналата година и наши асоциации се заканиха, че ще блокират границата, но от българската страна. Тогава правителството призова българите да не го правят с уверението, че гърците повече нямало да блокират, но това отново е на път да стане.

Най-дългата блокада миналата година беше на ГКПП-Кулата-Промахон, като това засегна главният международен път Е-79. Над 40 дни имаше блокади и на другите гранични пунктове, като ГКПП "Илинден" – "Ексохи", ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Ормениеон", ГКПП "Маказа" – "Нимфея".

Движението на автомобилите беше блокирано за часове наред, което доведе до всекидневни километрични опашки по граничните пунктове. Наложи се премиерът на страната да призове гръцките власти да се намесят. Тогава Борисов постави срок за падане на блокадата на българо-гръцката граница и заяви, че ако това не стане, то ще се смята, че гръцката блокада е насочена към България.

В крайна сметка гръцката блокада падна с обещанието повече това да не се случва. Фермерите обаче нарушиха обещанието си и в края на месеца ще опитат отново да наложат исканията си.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.