1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Всяко куче вече задължително с микрочип

Всяко куче вече задължително с микрочип

От „Четири лапи“ напомнят, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене

Влезе в сила изискването всяко куче да бъде задължително идентифицирано с микрочип, припомнят фондация „Четири лапи“. Мярката беше приета с изменение в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да бъде предотвратено масовото изоставяне на домашни кучета.

„Всеки собственик на куче навършило 4-месечна възраст е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните,“ обяснява д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България. „Идентификацията с микрочип е единственият начин да бъде направена връзка между кучето и неговия собственик. Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратила и кражбите на животни. Тя ще спести и много средства на общините, които плащат обезщетения на ухапани от кучета, чийто собственици не могат да бъдат издирени.“ 

Микрочипът, известен още като инжектируем транспондер, представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация относно здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец.

От „Четири лапи“ напомнят, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, за да внася ежегодна такса за притежание на домашен любимец, чийто размер варира в зависимост от населеното място. От такса по закон са освободени кастрирани кучета, кучета на инвалиди, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета, използвани от Българския червен кръст и кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект. Отпадна облекчението за ловните кучета, тъй като е установено, че те са един от основните източници на изгубени или изоставени домашни животни. Приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета. Собствениците също така са задължени да заведат за ваксинация, обезпаразитяване и издаване на паспорт своя домашен любимец след навършване на 6-седмична възраст.

Проверка на „Четири лапи“ в интегрираната информационна система на БАБХ сочи, че към днешна дата има данни за 80 724 кучета с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.