1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. С 5 процента намаляват ставките за тютюна

С 5 процента намаляват ставките за тютюна

От Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България настояват за промени в Закона за тютюна

С 5 процента намаляват ставките за тютюна. Това стана ясно след заседанието на Консултативния съвет по тютюна, което се проведе в Министерството на земеделието и храните. Не е ясно дали тютюнопроизводителите ще получат парите си по Схемата за преходна национална помощ до края на месец март – каквото беше искането на бранша. Според последните промени в индикативния график, средствата за тютюн ще бъдат платени до 10 април.

Намаляват ставките и при четирите сортови групи тютюн – производителите на „Басми“ до 1 тон ще получават субсидия от два лева и 55 стотинки на килограм. От един до два тона – по два лева и 48 стотинки, над два тона – по 1 лев и 65 стотинки за килограм. Един лев и 30 стотинки е подпомагането за килограм Кабакулак, 93 стотинки – за Бърлей и 75 стотинки за Виржиния. От Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 и от Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България заявиха, че до края на месец май, фирмата-длъжник от Сандански ще се разплати със стопаните. Още три фирми дължат пари на стопаните – те са поели ангажимент да се издължат на производителите на тютюн до края на месец март.

От Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България настояват за промени в Закона за тютюна – след избора на следващото Народно събрание.

Според Кичуков, това се прави, за да се търси по-добра изкупна цена и за да се презастраховат производителите на тютюн, че ще получат парите си за произведеното. Заседанието на Консултативния съвет по тютюна съвпада с важна среща в сектора на европейски ниво – неин домакин е Цветан Филев, президент на УНИТАБ, председател на Националната асоциация на производителите на тютюн НАТ-2010. Обща европейска браншова организация между производители и преработватели – такава е целта на високия форум.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.