1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започват проверки за микрочип на домашните кучета

Започват проверки за микрочип на домашните кучета

Ако собствениците не са изпълнили изискването, те подлежат на сериозна глоба

От Столичния инспекторат започнаха внезапни проверки дали собствениците на домашни кучета са спазили изискването за поставянето на микрочип на животното, dir.bg.

Изискването е записано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и се отнася за кучетата, които са над 4 месеца. Ако собствениците не са изпълнили изискването, те подлежат на сериозна глоба.

Всеки собственик трябва да регистрира кучето си в данъчната служба по местоживеене, а също така и да плаща такса за притежаването му.
Размерът на таксата се определя от съответната община.

Д-р Тихомир Пърлев – главен инспектор в Столичния инспекторат, каза за БНР, че проверките се правят по график и се извършват в междублокови пространства, градинки, паркове и по жалби и сигнали на граждани.

"Поставянето на микрочипа е задължително и глобата при нарушение е от 50 до 500 лева. Има случаи на поставени микрочипове, но на нерегистрирани кучета. Ветеринарят, който поставя чипа е длъжен в срок от 1 месец да подаде тази информация до Областна дирекция по безопасност на храните и в съответната Община, в която практикува", обясни доктор Пърлев.

Собствениците на домашни любимци, след като ги регистрират, е необходимо да ги декларират в "Местни данъци и такси“ на съответната община.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.