1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Вирусът на птичи грип в Европа е пренесен от диви патици

Вирусът на птичи грип в Европа е пренесен от диви патици

Снимка:

За първи път вирусът е регистриран през 1878 година

Вирусът на птичия грип, довел до епидемията в Европа, е пренесен от диви птици. Това показват изследванията на учените от Федералния институт за здравето на животните в Германия.

В разгара на епидемията природозащитни организации обвиниха птицевъдния бранш, че причина за разпространяването на болестта е внасянето на заразени фуражи и дълбоко замразени пилета от Азия. Учените от Института опровергават това твърдение, като доказват, че първите регистрирани случаи в Германия са били при диви птици, а чак след това епидемията е плъзнала и във фермите. Учените по генетичен път са проследили напредването на вируса и неговите промени от Източна Русия към Централна Европа. То се припокрива с миграционните маршрути на различни видове птици от Монголия към Европа. Според изследователите вирусът е пренесен по този начин, а и няма никакви доказателства за заразени фуражи.

За първи път вирусът на птичия грип е регистриран през 1878 година, но чак през 90-години на миналия век случаите зачестяват и имат по-значителни последствия. Според научните среди това се дължи на ръста на птицевъдните стопанства, особено в Азия. Така са се създали повече възможности за прехвърляне на заразата от домашни на диви птици и обратно. Учените не препоръчват обаче ваксинация на домашните птици, тъй като по този начин животните остават носители на вируса, без да показват болестни симптоми.

Междувременно, в Германия на повечето места бе отменено задължението за птицефермите да държат животните на закрито. Въпреки това, опасността още не е преминала и забраната за пускане на птиците на открито остава за райони, близки до големи водни площи, където се събират много прелетни птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.