1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отлив на животни под селекционен контрол

Отлив на животни под селекционен контрол

Снимка:

Това ще бъде резултатът от проблемите в животновъдния сектор

Проблемите в животновъдния сектор ще доведат до отлив на животни под селекционен контрол. Това показва анализът на Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България. Опасността от постепенно ликвидиране на стадата е реална, смята председателят на асоциацията Ангел Йонов.

Протестите на животновъдите започнаха още през януари. Недоволството им ескалира още повече при проблемите, свързани с изплащането на субсидиите и спирането на приема по две екологични мерки. Резултатът от всичко това – все по-малко животни във фермите и все по-малко ферми. „Целта на тези програми беше да направим по-голям обхват, да вкараме повече животни под селекционен контрол, защото ние в ЕС сме с най-ниски показатели. Занчи за ЕС започват над 25 до 30, даже и над 30%, а при нас беше около 10-15%“, коментира Ангел Йонов – изпълнителен директор на АРЧШПБ.

Сигналите за излизане от Асоциациите и за ликвидиране на стадата вече са факт. Все още работещи остават тези ферми, в които има растениевъдство, което покрива загубите от животновъдството. „ От три години фактически непрекъснато имаме една нестабилна цена на млякото, която кара фермерите да си ликвидират стдата и това е от момента, когато паднаха квотите, когато свръхпроизводството на ЕС се отрази много жестоко върху нашите производства в млечните ферми, каза Ангел Йонов.

Асоциация за развъждане на черно-шарената порода обхваща 309 стопанства с 46 хиляди животни под селекционен контрол. Броят на контролираните говеда в страната е близо 100 хиляди.

Автор: Галина Недкова

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.