1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отново са открити два загинали царски орела

Отново са открити два загинали царски орела

Това е един от малкото установени случаи на загинали царски орли при сблъсък с надземни проводници

След като миналата седмица съобщихa за три загинали царски орли, екип на БДЗП откри телата на още две птици.

Загиналите орли са намерени в рамките на половин час в района на Сливен по време на обход на една от приоритетните за изолиране електрически линии. Едната птица е двегодишна, най-вероятно загинала след сблъсък с проводниците на 110 кВ електропровод, който е собственост и се оперира от Електроенергийния системен оператор  и е в съседство с 20 кВ линия на EVN. Това е един от малкото установени случаи на загинали царски орли при сблъсък с надземни проводници. Вторият орел е намерен на километър от първия под стълб на 20 кВ електропровод - бетонен, със стоящи изолатори и вероятно е загинал от токов удар – честа причина за смъртта на царските орли и други птици.

Оказва се, че в изследвания район за половин година са намерени 4 загинали птици.

Предстои среща между екип на БДЗП и EVN България Електроразпределение за планиране на дейностите за монтиране на защитни изолации за обезопасяване на 20 кВ електропровод в района на Сливен, което е приоритет на проект „Живот за царския орел“ за 2017 г.
 
През тази година  се предвижда и подмяната на 30 км конвенционални въздушни линии в общините Елхово и Тополовград с напълно изолирани (ПАС система). 

Проект „Живот за царския орел“ има за цел опазване популацията на световно застрашения царски орел и намаляване на смъртните случаи, причинени от токови удари и сблъсъци с надземната електроразпределителна мрежа. Проектът се изпълнява от “ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД в партньорство с БДЗП и съфинансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.