1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китай премахва ограниченията за внос на говеждо от САЩ

Китай премахва ограниченията за внос на говеждо от САЩ

Техническите въпроси по споразумението между двете страни ще отнемат около 3 месеца

Китай ще премахне ограниченията за внос на говеждо месо от Америка. Забраната пада след близо 15 години отказан достъп на САЩ до вътрешния пазар на Китай.

Макар че конкретните параметри на споразумението не са оповестени официално, представител на Белия дом е потвърдил, че между Доналд Тръмп и Си Дзин Пин са проведени разговори. Китай е един от най-големите пазари за месо в света, а забраната върху вноса от САЩ е въведена преди близо 15 години. Техническите въпроси по споразумението между двете страни за търговия на говеждо ще отнемат около 3 месеца.

Китай е най-големият вносител на свинско в света. Нарастването на средната класа засилва търсенето на по-скъпи животински протеини. Най-добрите доставчици на говеждо месо са Бразилия, Уругвай и Австралия. От тези държави Китай е внесъл над 400 хиляди тона замразено говеждо през 2016- а година. САЩ също се нареждат сред големите световни износители на говеждо . Споразумението с Китай ще отвори нова възможност за американските производители и търговците, които са тежко засегнати от решението на САЩ да излязат от Транстихоокеанското партньорство. В ход са разговорите за предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.