1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Суша застрашава зърнената реколта в Испания

Суша застрашава зърнената реколта в Испания

Засегнати са и други полски култури като рапицата

Суша застрашава зърнената реколта в Испания. На много места в страната от месеци не са падали валежи, а температурите са прекалено високи за сезона.

Според земеделски съюз, в който са обединени 80 хиляди малки и средни фермери, в северозападната част на страната, както и в Централна Испания стопаните са заплашени от провалена реколта, която може да достигне негативния рекорд от 2012 година. Преди 7 години фермерите са прибрали едва 16 и половина милиона тона, най-лошият им резултат от десетилетия. Ако и тази година ситуацията се повтори, това би означавало спад с 28 процента в сравнение с миналата година, когато реколтата е в размер на над 23 милиона тона. Първоначалните оценки за тазгодишната кампания бяха добри, като през март прогнозите бяха за близо 21 милиона тона. Средното количество за последните 10 години е 19 милиона тона. Сушата и високите температури притесняват не само зърнопроизводителите в Испания. Засегнати са и други полски култури като рапицата.

Страдат и овощарите, които не разполагат с достатъчно вода за напояване на плантациите. На много места липсва свежа трева за говедовъдството, тъй като пасищата са прекалено сухи. Фермерският съюз настоява правителството в Мадрид да предприеме спешни мерки, за да предотврати фалита на хиляди стопани.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.