1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са 1 253 проекта на малки стопанства

Одобрени са 1 253 проекта на малки стопанства

Субсидията по проектите възлиза общо на близо 27 млн. лева

ДФ „Земеделие“ одобри 1 253 заявления за подпомагане по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия” от ПРСР 2014-2020 г. В областните дирекции на Фонда се изготвят и подписват договори с кандидати, чиито инвестиции са получили подкрепа. Субсидията по проектите възлиза общо на близо 27 млн. лева.

До края на седмицата ще бъдат одобрени още 404 проекта по мярка 6.3, след което ще бъдат подадени към областните дирекции за договаряне.

Припомняме, че заявената субсидия на проектите, кандидатствали по първия прием на подмярката, надвишаваше значително предвидения бюджет от 58 674 000 лева. Това наложи преминаване към процедура по ограничен бюджет и ранкинг на проектите.

Чрез подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ се подпомага икономическото развитие и укрепването на малките стопанства. Финансовата помощ е безвъзмездна и цели технологичното им обновление, опазването на околната среда и борбата с климатичните промени. Всеки одобрен кандидат получава финансова подкрепа в размер на 29 337 лева. Субсидията се предоставя за максимален срок от пет години и се превежда на два транша. Първият, в размер на 19 558 лева, се отпуска след одобряване на заявлението за подпомагане. Второто плащане e от 9 779 лева и стига до стопаните след проверка за коректно изпълнение на проекта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.