1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Неблагоприятна година се очертава за испанските зърнопроизводители

Неблагоприятна година се очертава за испанските зърнопроизводители

Сушата ще продължи поне още няколко седмици

Неблагоприятна година се очертава за испанските зърнопроизводители. Заради сушата те са заплашени от загуба на половината реколта. Ето и каква е картината в отделни региони на страната:

По данни на земеделското сдружение АСАЯ, в което членуват повече от 200 хиляди фермери, при зимната пшеница реколтата ще бъде с 50 на сто по-малка в сравнение с рекордните количества през миналата година. При запазени близо 6 милиона хектара площ, земеделските стопани ще приберат най-много 9,5 милиона тона, сочи прогнозата на сдружението. При най-слабата реколта за последните години, тази през 2012-та, са получени малко над 12 милиона тона, припомнят от АСАЯ.

Щетите ще са различни за отделните региони. В централната автономна област Кастилия и Леон те ще бъдат най-големи, до 80 процента, тъй като там през последните месеци са паднали най-малко валежи. За Каталония, със столица Барселона, се очакват загуби от 15 на сто. Сушата ще продължи поне още няколко седмици, прогнозират метеоролозите, а температурите ще се покачват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.