1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. БАБХ започва сравнителен анализ за качеството на храните

БАБХ започва сравнителен анализ за качеството на храните

Изследването е провокирано от изнесени данни на други страни членки на ЕС

Българска агенция по безопасност на храните започва сравнителен анализ на качеството на храни произведени от един и същ производител и предлагани в България и различни държави членки на ЕС. Това заяви д-р Камен Николов, началник отдел „Контрол на материали и предмети за контакт с храни, био храни, защитени географски наименования и хранителни добавки“ в дирекция „Контрол на храните“ към ЦУ на БАБХ.

„Тази седмица ще се вземат проби от продукти предлагани в държави извън България, а резултатите от всички изследвания се очакват в края на юни тази година,“ съобщи д-р Николов. Той поясни, че първо ще се направи анализ на етикетите на идентичните продукти и след това ще се извърши и лабораторен анализ. „Ще се закупят и изследват продукти предлагани в държави членки на ЕС (Западна Европа) и идентичните, предлагани на български пазар“, каза още той.

Д-р Камен Николов обясни, че анализът е провокиран от изнесени данни на други страни членки на ЕС, свързани с разлики в качеството на хранителни продукти предлагани на различните пазари. „Беше създадена работна група, която извърши проучване на пазара и да изготви анализ за определянето на групите храни и показателите, които следва да бъдат обект на лабораторно изпитване. Ще се изследват шоколадови изделия, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни“, допълни д-р Николов. Той подчерта, че групите храни са опредени на база различни критерии - голям процент разпространение сред страните членки на Европейския съюз, известни сред потребителите продукти, тези, които са широко рекламирани и храни предназначени за деца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.