1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Първият фестивал на еко, био производителите и арт творците започва днес в Садово

Първият фестивал на еко, био производителите и арт творците започва днес в Садово

Близо 40 изложители се обединяват около натуралното, родното и традиционното

Възраждането на родните традиции, завръщането към природата и силата на българския дух обединяват 37-те различни изложители, фермери, пчелари и арт творци, които ще вземат участие в първия Фестивал на еко и био производителите в Садово. Той се открива в 13 часа днес 26 май на площада пред общината и ще продължи до неделя с много концерти, презентации, демонстрации, дегустации, дискусии и работилници. „Можете да се насладите на фолклорното творчество на самодейни групи от няколко общини в страната, които ще покажат своите певчески умения на 26 и 27 май от 18 до 20 часа. Очаква ви изключително богата програма през трите дни на фестивала“, увери Нели Дакова, организатор на събитието, което се провежда едновременно с традиционния Празник на фъстъка и с Първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов“, посветен на известния кларнетист, родом от Садово.

Желаещите да научат нови неща и да развият интересни умения могат да се включат в различните работилници по време на тридневния празник. „Ще си направим ядкови млека и сладоледи от тях, фрешове, ще замесим хляб от лимец с квас или ще опечем баница, ще си направим свещи, натурални сапуни и кремчета,  ще изработим красоти от рециклирана хартия и материали, ще се научим да плъстим вълна без рязане и шиене, като използваме техниката на мокро плъстене - само със сапун и вода. В работилниците ще декорираме еко торбички в наш собствен стил, ще видим как се правят компостери за градината или терасата от подръчни материали. И защото сме екологични, ще използваме някои от нашите отпадъци от фестивала, за да ги претворим с любов и им дадем нов живот“, казва организаторката Нели Дакова.

На опазването и съхраняването на стари български сортове ябълки се е посветила една от участничките във фестивала - Златка Дойчевска от село Куртово Конаре. След 14 години живот зад граница тя решава да инвестира в овощна градина в родното си село с над 23 сорта ябълки, четири от които са застрашени от изчезване. Сред тях е късната ябълката „куртовка“ – с дребни ароматни плодове, които дърветата започват да раждат чак на деветата година. С годините старите сортове изчезват, заместени от конвенционалните, и семейството на Златка е сред малкото в селото, които полагат усилия за опазването им. Заедно с баща си тя е създала градина от 20 декара с различни овошки. Произвежда по натурален способ зеленчуци, сладка и диетични мармалади без добавена захар, приготвя и ябълков оцет от различни сортове, който преминава през двегодишна ферментация.

Представители на Българска асоциация „Биопродукти“, която обединява над 500 биопроизводители, ще участват във фестивала с екологично чисти храни - различни видове тахани, плодови оцети от годжи бери, бъз, арония, малини, ябълки, вина, мурсалски чай от Гоцеделчевско, различни сирена и месни продукти, ароматни бутикови чайове, мед.

Даряваме квас от лимец, както за приготвяне на жив хляб, така и с лечебна цел, казват  участниците във феста Снежи и Светльо от Работилница „Сефира“. Те произвеждат  зърно, брашно, фибри и хляб от лимец, събират и разнасят здравословни млечни и месни продукти, яйца и мед от екологични ферми и пчелини. Снежи и Светльо са вдъхновени от идеята, че заедно, подкрепяйки се един друг, хората могат да постигнат много. „Желаем да внедрим в нашата дейност нови принципи на търговски взаимоотношения, основани на двустранните ползи  и общия интерес в партньорството. Целта е не да се продаде на всяка цена, а да се случи най-доброто за всеки от участниците в процеса“, казват от „Сефира“.

Студено пресованите плодови сокове имат пречистващо действие, затова на фестивала Дамян и Никол от „Зарода“ ще представят детокс програми, както и ядкови млека, сурови десерти и соленки. Двамата са избрали да живеят далеч от шума и суетата на големия град, сред природата край село Огняново. Привърженици са на здравословния начин на живот, изучават и прилагат природните закони за постигане на хармонично здраве и живот.

Всеки посетител на феста може да види целебните треви на „Билка чудодейка“, с които се постига натурална профилактика на организма. Изложителите ще покажат на феста билкови тинктури, приготвени с растения от Родопите по вековни български рецепти за лечение на различни болести.

С чист пчелен мед и прашец ще се представи Борислава Генова, чийто пчелин е в Първомайско. Тя се грижи за пчелните семейства по традиционен способ, а медът й не е загряван или миксиран, не съдържа глюкоза и фруктоза. Има мощни имуностимулиращи и лечебни свойства, богат е на витамини, минерали и микроелементи.

Още един представител от с. Куртово Конаре ще зарадва посетителите с натурални продукти. Заселникът Скот Ламбърн, който живее от 13 г. в България, ще представи домашно приготвена паста с розови домати и натурална - с яйца и брашно.

С козметика от билки, пчелни продукти и натурални масла ще се представи на феста в Садово Мария Георгиева. Преди години тя се е занимавала с химия, но от 7 г. е отдадена на природната козметика. От маслени извлеци на български билки тя прави лечебни кремове за регенериране и поддържане на кожата. „Това, което слагаме на кожата, е добре да можем и да го вкусим. Кожата е нашият най-голям орган и е добре да го съхраняваме чист от химични препарати“, казва Мария.

Автентични народни носии ще покажат на фестивала в Садово Здравко и Пламена от Работилница „Родолюбие“ в Ямбол. Здравко е компютърен специалист, а Пламена - управител на фирма, но от година и половина като на шега започват да се занимават с носии и аксесоари към тях. „На фестивала ще разкажем и покажем на  посетителите за носиите, които притежаваме и продаваме, от коя фолклорна област са, приблизително на колко са години и тяхната история, завещана ни от хората, които са ни ги донесли“, казват Здравко и Пламена.

Красимира Карлова от Работилница „Арт Желание” в Пазарджик ще научи желаещите да изработват красиви пантофи и цветя от естествена вълна по старинен способ без шиене - само с помощта на вода и сапун.

Със сувенири от естествени материали - кратуни, керамика, камък и дърво, ще се включи във фестивала Галина Тодорова от „Арт ателие Галиника”. Тя преподава рисуване на малки деца, а на феста ще превърне кратунки в кукли и дървени лъжички, облечени с народни носии.

Майсторите на сглобяеми дървени играчки и свещи от „Divali Art“ – Ямбол, ще представят на фестивала сглобяеми дървени играчки и свещи.  С икони, рисувани върху дърво, ще участват художниците от Работилница „Елитис“ в с. Кочево.

Шунгит – тайнственият лечебен минерал, ще представи на фестивала Мария от „Баташки Карлък”.  „Шунгитът лекува, спасява, пречиства, оздравява, предпазва, нормализира, успокоява, хармонизира и възстановява, подпомага растежа на всички живи организми“, казва Мария. Минералът помага при десетки болести на костите, сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците и стомаха. А според изследванията на проф. Игнат Игнатов и други учени,  шунгитовите молекули забавят развитието на някои нелечими заболявания.

Сладост за душата ще донесат на феста майстор сладкарите от „Bell”. Те приготвят всякакви видове торти и сладкиши само от „живи“ продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.