1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. След взривовете край петолъчката земеделските стопани не са компенсирани

След взривовете край петолъчката земеделските стопани не са компенсирани

В инцидента загинаха трима работници, други 12 бяха ранени

Пет години след взривовете край Петолъчката някои от стопаните в близкото село Лозенец, които регистрираха сериозни загуби заради неприбраната тогава реколта, все още чакат обещаните обезщетения. Припомняме, че в инцидента загинаха трима работници, други 12 бяха ранени.

Серията експлозии на пети юни 2012 година засегна над 3600 декара със зърнено-житни култури в трикилометровата зона край складовата база. Почистването на района от осколки от снаряди продължи няколко месеца и реколтата беше погубена. Преките загуби за една от големите кооперации в Лозенец, констатирани от специализираните комисии след инцидента, бяха оценени на близо 250 хиляди лева.

„Тези неполучени средства от реколтата ни донесоха щети и в друг смисъл, защото ние трябваше да се раплатим с нашите контрагенти, наложи се да вземаме неизгодни кредити, да продаваме реколта на зелено на по-ниски цени, това са пак загуби, косвени, имаше известно недоволство и от арендодателите, тогава не можахме да изплатим рента, не сме платили всичко и до момента, защото не получихме обезщетения, коментира Йордан Койчев, земеделски производител.

Автор: Валентин Вълчев

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.