1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Четири общини ще подобряват чистотата на въздуха със средства по ОПОС 2014-2020 г.

Четири общини ще подобряват чистотата на въздуха със средства по ОПОС 2014-2020 г.

Проектите се финансират по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г

Четири общини – Гълъбово, Димитровград, Монтана и Несебър, получиха общо 644 008 лв. за подобряване чистотата на атмосферния въздух. Средствата ще се използват за разработване на общински програми за намаляване нивата на замърсителите и постигане на утвърдените норми за ФПЧ10, азотни оксиди, серен диоксид и други.

Проектите се финансират по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Договорите за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ  бяха подписани между министъра на околната среда и водите Нено Димов и кметовете – на Гълъбово Николай Колев, на Димитровград Иво Димов, на Монтана Златко Живков и на Несебър Николай Димитров.

„Пожелавам успех в разработването на общинските програми. Надявам се скоро да се стигне и до изпълнението на конкретни мерки за подобряване качеството на въздуха, за което има осигурено финансиране. Когато има средства, те трябва да се използват по най-добрия начин“, подчерта министър Димов.

Кметовете благодариха за добрата работа с министерството и подчертаха, че МОСВ и общините работят в една посока – за по-чист въздух и по-чиста околна среда.

Основен проблем за четирите общини е превишаването на нивата на фини прахови частици, но наред с това в Гълъбово ще трябва да бъдат набелязани мерки за намаляване на емисиите на серен диоксид.

Безвъзмездната финансова помощ за Гълъбово е 150 294 лв., за Димитровград – 182 000 лв., за Монтана – 182 672 лв. и 129 042 лв. за Несебър. Със средствата ще се извърши оценка на качеството на въздуха. Ще се анализират източниците на замърсяване и ще се предложат конкретни мерки за подобряване чистотата на въздуха.

Проектите се реализират по процедурата „Разработване/ Актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух“, която е с бюджет 3 млн. лв.. Първите три договора бяха подписани с Пловдив, Асеновград и  Враца на 15 май 2017 г. Трите общини получиха 355 хил. лв. за актуализация на общинските си програми.

Подобряването на качеството на атмосферния въздух е от особена важност в политиките за опазване на околната среда. Предстои създаване на работна група между Министерството на околната среда и водите, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за набелязване на мерки за трайното решаване на проблема с фините прахови частици в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.