1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. По-малко зърно и захарно цвекло в Русия?

По-малко зърно и захарно цвекло в Русия?

Според последните разчети фермерите тази година ще приберат общо 104 милиона тона зърнени и бобови култури

Противно на досегашните предвиждания, в които експерти прогнозираха по-голяма зърнена реколта в Русия, анализ  на земеделското министерство сочи по-ниски добиви. Според последните разчети фермерите тази година ще приберат общо 104 милиона тона зърнени и бобови култури. Това са 14 процента по-малко от миналата година.

Юнската прогноза на агроведомството се разминава значително с тази на Московския институт за аграрната конюнктура, която през пролетта предвиждаше 8 до 10 милиона тона повече.

По-малка от очакваното през април и май ще бъде и реколтата от слънчоглед. Земеделското министерство прогнозира тя да достигне над 9 милиона тона, с 15 на сто под миналогодишното количество. При захарното цвекло се очаква спад от една четвърт до 38 и половина милиона тона.

Неблагоприятните климатични условия през пролетните месеци са причина за ревизираната прогноза. Експертите отбелязват, че през настоящия сезон фермерите са закупили по-малки количества посевен материал и минерални торове. Това също ще намали реколтата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.