1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Анализирани са резултатите от пробата вода на р. Батова

Анализирани са резултатите от пробата вода на р. Батова

Водната проба от реката беше взета на около 40 м след мястото на заустване от мината

При анализ на основните физико-химични елементи за качество не се констатира влошено състояние на водата в р. Батова, близо до мина „Оброчище“. Измерените показатели, съгласно Наредбата за характеризиране на повърхностните води: pH, разтворен кислород, електропроводимост, БПК5, отговарят на нормите за отлично-добро състояние на водите.

Съдържанието на манган е 7,09 микрограма/литър при средногодишна допустима концентрация съгласно стандарта за качество на околната среда – 50 микрограма/литър. В изследваната проба не е открито наличие на желязо, мед, цинк и шествалентен хром.

Пробонабирането беше извършено на 7 юни т. г. във връзка с проверка по сигнал за замърсяване на р. Батова с непречистени отпадъчни води от мина „Оброчище“. Проверката извършиха съвместно от Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда в града. Водната проба от реката беше взета на около 40 м след мястото на заустване от мината.

На устието на река Батова, преди вливането й в Черно море, се намира пункта за мониторинг на водите, включен в Националната мониторингова мрежа на повърхностните води. Отчетените резултати по физико-химични и биологични показатели за периода 2010-2016 г., сочат добро екологично състояние на водното тяло – река Батова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.