четвъртък, 24 Май 2018, 01:24
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
19 Юни 2017 16:29 | Новини

Липсaта на кислород е причина за мъртвата риба в района на Аркутино

Не са открити нерегламентирани зауствания и изтичане на води, в това число отпадъчни

Липсaта на кислород е причина за мъртвата риба в района на Аркутино
Снимка:МОСВ
Оцени статията
|

След препратен сигнал от тел. 112 за мъртва риба в района на местността Аркутино, община Приморско, Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ-Бургас и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда  извършиха проверка на място.

Обходен е участък с дължина около 30 метра – от мост над канал, свързващ блатото-лагуна „Аркутино“ с Черно море. Няма изтичане на води към морето, в тази си част  каналът е пресъхнал. Сред обраствания с водна леща са наблюдавани мъртви риби. Те са с приблизително еднакви размери от един  вид – каракуда. Не е констатирана специфична миризма на битово-фекални или на отпадъчни води. При огледа на морския бряг и прилежащата територия не са открити нерегламентирани зауствания и изтичане на води, в това число отпадъчни.

На място са отчетени 22,3°С температура на водата и много ниско съдържание на разтворен кислород – 0.69 мг/л, при норма от 6.00 мг/л., което е причина за измирането на рибата.

На морския бряг и пясъчната ивица не са констатирани разливи на нефтопродукти и замърсяване от брегови източници. На „Главболгарстрой“ ЕАД, София, концесионер на плажа „Аркутино“ е дадено предписание за почистване на мъртвата риба  до 20 юни 2017 г.  Изпълнението на предписанието ще бъде проверено.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker