1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изключително слабо производство на зехтин във Франция

Изключително слабо производство на зехтин във Франция

Реколтата във Франция представлява едва 4% от националното потребление

Изключително слабо производство на зехтин във Франция. Реколтата се осигурява основно от регион в Югоизточната част на страната. Прованс-Алпи-Лазурен бряг осигурява 65% от общото количество.

През 2016-2017 г. добивите няма да надхвърлят 3 400 тона. За 20 години са засадени нови 7000 хектара маслинови дръвчета. В сектора има редица проблеми - застаряване на фермерите и настъпилите климатични промени. В Италия, Испания, Мароко, Тунис, Гърция и Португалия обаче, производството се развива много успешно.  Реколтата във Франция представлява едва 4% от националното потребление. С 200 литра зехтин от хектар средно за последните 6 години. Ниските добиви след 2011 г. са довели до скок в цените с 14 евро за литър. Създадените насаждения между 1998 и 2005 г. не са в състояние да компенсират загубите. Страната губи и завоюваните в края на миналото десетилетие пазари. Производителите са принудени да внасят суровини от Испания и Италия. В сектора работят около 35 000 земеделски стопани. Припомняме ви, че преди две години беше открита опасна бактерия, която порази насажденията и предизвика сериозни щети за земеделските производители. Тогава Париж поиска от Брюксел разработка на единни европейски мерки за профилактика и разпространение на хулия фастидиоза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.