1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОДБХ – Шумен конфискува 15 животни без документи

ОДБХ – Шумен конфискува 15 животни без документи

Проверката е извършена съвместно с органите на МВР

Областна дирекция по безопасност на храните, град Шумен конфискува 15 животни в село Каспичан, община Каспичан, област Шумен. След подаден сигнал от жители на селото в двор е установена 1 крава и 14 телета без ветеринарномедицински свидетелства за произход, за здравен статус, документи за придвижване, както и без ушни марки. Констатираното е изключително сериозно погазване на ветеринарномедицинското законодателство на Р България, както и това на ЕС.

Лицето, представило се за стопанин на животните, не е представило никакви доказателства на откритите животни да са извършвани мероприятия по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България – по-конкретно не са били ваксинирани за син език, Заразен нодуларен дерматит, антракс, не са взимани и кръвни проби за изследване и за други опасни за човешкото здраве болести. Землището на Капсичан е антраксно огнище и ежегодно на всички овце и говеда задължително се извършва ваксинация срещу антракс. Няма данни дали животните са изследвани за бруцелоза и туберкулоза – други особено опасни болести, предавани на хората. Не са били представени и задължителните записи за лекуване на животните и карентните срокове след евентуални лечения – най-важната мярка за овладяване на антимикробната резистентност при животни и хора.

Животните са били потенциално опасни за здравето на животните и хората.

С цел предотвратяване на опасността от разпространяване на заразни болести в страната, както и защита здравето на консуматорите, съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина (съгласно чл. 139а и чл. 139б от Закона за ветеринарномедицинската дейност) животните са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж.

Проверката е извършена съвместно с органите на МВР. За случая е уведомена и Прокуратурата.

БАБХ използва случая да напомни, че област в Шумен са констатирани 3 огнища на туберкулоза по говедата, а в 36 селища животните се ваксинират срещу антракс, тъй като там заболяването е констатирано. В близост до село Каспичан е констатирано едно от последните огнища на Заразен нодуларен дерматит в страната.

Имайки предвид аналогичната причина (а именно грубото погазване на ветеринарномедицинските изисквания) за поява на случая на антракс в с. Млада гвардия, обл. Варна през 2015 г., застрашил здравето и живота на хиляди граждани и летовници, както и на заразата от бруцелоза в гр. Рила, обл. Кюстендил през 2016 г., засегнала и инвалидизирала над 20 човека за продължителен период от време, Агенцията ще продължи безкомпромисно да изпълнява своите задължения с цел осигуряване на нормална бизнес среда за отглеждане на животни, както и за гарантиране правото на консуматорите на безопасна храна и опазването им от зоонози и антимикробна резистентност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.