1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По сметките на памукопроизводителите постъпиха близо 4,4 млн. лева

По сметките на памукопроизводителите постъпиха близо 4,4 млн. лева

Компенсаторното плащане вече е по сметките на 115 стопани

Държавен фонд „Земеделие“ изплати 4 393 611 лева на кандидатите по Схемата за специално плащане за култура – памук за Кампания 2016. Компенсаторното плащане вече е по сметките на 115 памукопроизводители. За сравнение, за Кампания 2015 г. от финансовата помощ се възползваха 60 земеделски стопани.

Изискванията за допустимост на кандидатите са описани в чл. 17 на Наредба 3 от 17.02.2015 г. за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания. За да получат субсидия за отглеждане на памук, земеделските стопани трябва да спазват минимална гъстота на посевите не по-малко от 8000 бр./дка. Другото условие е памукът да е произведен на територията на страната, а използваните сортове да са вписани в Сортовата листа на Република България за съответната година или в Европейския каталог на полските култури, публикувани на електронната страница на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.

Кандидатите за подпомагане по схемата предоставят сключен договор за изкупуване на произведената от тях продукция в срок до 1 декември на годината на кандидатстване в съответната областна дирекция на Държавен фонд „Земеделие“.

Ставката за финансовата помощ е изчислена на базата на чл. 58 на Регламент (ЕС) № 1307/2013 на Европейския Парламент и на Съвета от 17 декември 2013 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.