1. Начало
  2. Интервюта
  3. Производство и преработка
  4. И СОПОТ СА ГО НАРИЧАЛИ МАЛКИЯ МАНЧЕСТЪР

И СОПОТ СА ГО НАРИЧАЛИ МАЛКИЯ МАНЧЕСТЪР

Интервю, взето по време на демонстрации – с Евгени Димов, председател на Еснафа на майсторите и ценители на занаяти

-Да се върнем за начало в 19-и и 20-и век, когато Сопот е цъфтял с 30 занаята, някои от които тясно свързано с животновъдството. Поне децата да чуят как звучат тези забравени думи.

- Ще ви дам пример, който е достатъчно показателен. Килимарството е било масово застъпено. Буквално във всяка къща жените са тъчали килими и се е печелило от това.  В момента имаме  вертикален килимарски стан, но не можем да намерим кой да го вдене. Работи само хоризонталният. Затова предаването от уста на уста е важно и да ухажваме хората, които носят умението. А нашите килими са имали типична орнаментика

-Изненадайте ме със занаят, за който не знаем.

- Първата шишджийница е била тук. Правили са шишетаза за сода, за масла, за всичко. А последната изненада е, че ни подариха печат на Сопотски занаятчийски еснаф от 19 век. Тогава навлизат Европейските порядки.

-Присъстваме на занаятчийски демонстрации. Да разкажем за тези,които не могат да видят какво се случва как живеят занаятите. Да надникнем с думи.

- Например в ковачницата, където се оформя острието. Има и място за  изковаване на високовъглеродна стомана, до получаване на остър хирургически нож. Ето как нажежените три парчета дават нож: слепват се две отмека стомана, а третото - в средата, е от високовъглеродна. Така се получава  хем гъвкавост, хем много остро острие. Дори саморайските мечове  са направени точно с такава техника.

-Какво ще кажете за ножарството като занаят в бита?

- То е водещо. Навсякъде, по хоризонтала -в бита, а и в историята.  Дори един резец е невъзможен без него.

- И доколкото занаятите са определяли почти изцяло доходите на сопотчани, какво са правели жените, докато мъжете коват ножове?

- Царят на уменията на Сопотската жена е било търпението. А корените на килимарството по тези земи е от 5-то и 6-то хилядолетие преди Христа,. Огледани са епохите на траките,фславяните и прабългарите. При нас цветовете на килимите, дрехите и носиите са тъмни. Булченската носия е червена, но всичко друго е тъмно,без особена украса.

-Да се разходим из стаите на Етнографската къща. Кой я стопанисва? С какво ще ни изненада екскурзовода там?

- До 1989 година това е била Къщата  на Иван Загубански. А от 2001 година се стопанисва от Сдружение на майсторите и Музеят на Вазов. Какво не знаете? Може би, че докато мъжете в Сопот са седяли на трикраки столчета в кухнята, жените са стоели на колене. И още – наричали са ни майсторите от Малкия Манчестър.

  Автор:  Ваня Манолова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.