1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Иновативната система за пчелни кошери впечатли пчелари от цяла Европа

Иновативната система за пчелни кошери впечатли пчелари от цяла Европа

Това е ярък пример как новите технологии само могат да бъдат в полза на пчеларите

Изключителен интерес сред пчеларите от другите европейски държави предизвика революционното устройство за мониторинг на пчелни кошери на българската старт-ъп компания. Радостин Димитров, отговорник Бизнес и развитие в компанията, представи устройството по време на Форума на пчеларите и земеделските производители по покана на българския евродепутат и кандидат за еврокомисар Мария Габриел, която организира Европейската седмица на пчелите в Брюксел за трета поредна година.

При презентирането на устройството Радостин Димитров обясни, че то е създадено първоначално да следи околната среда и нейните изменения, като използва пчелите като сензори. Впоследствие е подобрено да отчита влажността в кошера, акустиката, килограмите, температурата и други важни за пчеларите показатели. В момента компанията разработва допълнителни подобрения, за да може устройството да засича кога пчелата вкарва пестициди в пчелния кошер.

„Иновативната система на е ярък пример как новите технологии само могат да бъдат в полза на пчеларите. Радостно е, че именно българска компания е създател на тази иновация, извеждаща на преден план добавената стойност на технологиите във всички сектори, включително пчеларския“, коментира Мария Габриел.

Представителят на компанията предостави на пчелари 10 устройства за 3-месечно безплатно използване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.