1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Високите температури и сушата нанасят все по-големи щети на селското стопанство в южните части на Европа

Високите температури и сушата нанасят все по-големи щети на селското стопанство в южните части на Европа

От фермерската асоциация Колдирети смятат, че от сушата ще пострадат 75 процента от площите в Италия

Високите температури и сушата нанасят все по-големи щети на селското стопанство в южните части на Европа. Сред най-засегнатите са фермерите в Италия и Испания. В северните италиански провинции Парма и Пиаченца е обявено бедствено положение, след като там от месеци не е валяло.

Правителството в Рим отпусна извънредна помощ в размер на близо 9 милиона евро, за да подкрепи фермерите в борбата със сушата. Сериозно е положението и в Тоскана, около Венеция и Рим, както и на остров Сардиния. В Пиемонт, в подножието на Алпите, е обявена най-висока степен за опасност от горски и полски пожари. От фермерската асоциация Колдирети смятат, че от сушата ще пострадат 75 процента от площите в страната. Щетите се оценяват на повече от 1 милиард евро. На север най-засегнати в момента са земеделските стопани, които отглеждат домати, а на юг – маслини. При останалите култури липсата на валежи ще доведе до много слаба реколта, прогнозират експертите.

Високите температури  се отразяват негативно и на млекопроизводството. В провинция Ломбардия млеконадоят е спаднал с 40 на сто. Отрицателни ефекти ще има и за производството на сирене. Испанските земеделци се опасяват от своя страна, че годината ще бъде катастрофална. След снеговалежите и студовете през пролетта, страната в момента преживява най-страшната суша от четвърт век насам.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.