1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Форум за бъдещето на европейското земеделие

Форум за бъдещето на европейското земеделие

Беше представен анализ на резултатите от общественото допитване за реформата на ОСП след 2020 година

"Трябва да имаме ясни приоритети за развитие на земеделието и селските райони през следващия програмен период, защото заради Брекзит бюджетът за земеделие ще бъде намален", каза комисар Фил Хоган, по време на дискусия в Брюксел. В рамките на форума беше представен анализ на резултатите от общественото допитване за реформата на Общата селскостопанска политика след 2020 г.

Прецизно земеделие, равен достъп до финансиране, управление на схемите чрез сключени договори с кооперативи и не на последно място иновациите. Това бяха основните теми на дискусията, посветена на бъдещата Обща селскостопанска политика.

Активна позиция изразиха представители на КОПА и КОДЖЕКА и на различни фермерски организации от страните-членки на Европейския съюз, както и неправителствени екологични организации и  експерти в областта на храните. Чуха се критични изказвания  за агроекологизацията с упрека, че земеделските стопани тотално се пренастройват на всеки 2-3 години, вместо да спазват последователен план. Предвид строгите изисквания и завишеният фитосанитарен контрол, изпълнението на критериите е невъзможно при една недобре структурирана ОСП. Като критичен се очерта и въпросът с доходите на земеделските стопани и необходимостта от обмен на поколенията. От Федерацията на европейските производители на фуражи акцентираха върху ценообразуването, като подчертаха кризата в млечния и животновъдния сектор.

Браншовиците настояха за по-сериозен баланс между ресурси и животновъдна продукция. Опазването на околната среда и антибиотичната резистентност също бяха сред повдигнатите теми. От Грийнпийс обърнаха внимание върху индустриализацията в селското стопанство, която води до замърсяване на околната среда. На 11 юли еврокомисарят Фил Хоган ще обобщи резултатите от допитването до европейските фермери и потребители, което ще бъде базата за подготовка на бъдещото законодателство. Още на следващия ден - 12 юли ръководството на агроминистерството ще обсъди с родните браншови организации представените приоритети.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.