1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Изключителни резултати за реколтата от царевица

Изключителни резултати за реколтата от царевица

Väderstad Tempo поставя нов световен рекорд

На 11-12 април Väderstad Tempo поставя нов световен рекорд, засаждайки 502,05 хектара в рамките на 24 часа със скорост от 20-22км/ч. Два месеца по-късно на същото поле в Унгария е налице силна реколта, а статистическите данни за точността при засаждане показват впечатляващи резултати.

Габор Свавей, директор на стопанството Enyingi Agrár Zrt, където е постигнат световния рекорд, е много положително настроен относно резултатите в световен мащаб. Като цяло стопанството оперира с над 7000 хектара, от които 4000 хектара тази година са предназначени за царевица. След засаждането през април, климатът в западна Унгария главно е бил доста сух.

- Впечатлен съм от резултатите, които Väderstad Tempo постигнаха за такъв кратък срок. Въпреки суровото време, площите, заслужили световния рекорд, са най-добрите в този регион, казва Габор Свавей, директор на стопанство Enyingi Agrár Zrt, и добавя:

- Стандартно тези площи се засаждаха с две обикновени 12-редови сеялки, на които им бяха нужни 4-5 дни, за да приключат. Досега не сме постигали толкова висока прецизност при засаждането, каквато Väderstad Tempo ни демонстрира тази година.

Висока прецизност

Университетът в Гьодьольо е извършил статистически измервания на разстоянието между растенията в редовете, както и дълбочината на засяване. От там съобщават, че коефициентът на вариация на разстоянието между растенията в редовете е 24,3%.

- Като имаме предвид, че много производители на пазара не постигат такава прецизност, въпреки че засаждат със скорост, наполовина по-ниска от тази на Tempo, ние сме изключително доволни, казва Матиас Ховнерт, Директор Продажби и Маркетинг във Väderstad.
През последните седмици университетът е измерил над 6800 растения от засадените с царевица площи.

- Анализирахме общо 6808 растения, от които открихме 24 двойно засадени и 16 пропуска. Това са много добри резултати при такава висока скорост на засаждане и средни условия за подготовка на почвата, споделя Истан Богнар, асистент в Университета в Гьодьольо.

Двойно засаждане означава, че разстоянието между две растения е по-малко от половината от средното разстояние, а пропуск - че разстоянието между две растения е 1,5 пъти повече от средното разстояние.

Много равномерно израстване

Що се отнася до дълбочината на засяване, измерванията от университета показват много равномерни резултати. В най-общ план, дълбочината на семената може да прояви отклонение само с 0,5 cm от избраната дълбочина на семена 6 cm.

- Резултатът е виден по силната и равномерно израснала реколта в цялото поле, казва Матиас Ховнерт във Väderstad.

Ако имате нужда от повече информация, не се колебайте да се свържете с:

Тайтън Машинъри България ЕАД

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.