1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Иновационни технологии за високи добиви

Иновационни технологии за високи добиви

Тимак Агро представи иновативни продукти от гамата TOP-PHOS®

През 2016г., беше лансирано на българския пазар новото фосфорно решение за подхранване TOP-PHOS®, което навлезе в гамата продукти на Тимак Агро през същата година.

През стопанската 2016-2017г., Тимак Агро заложи редица опити за подхранване при различни култури и бяха тествани различни комбинации с продуктите от гамата TOP-PHOS®. Приложените цялостни технологии за торене, вече дават резултат в различните климатични условия и райони.
5667976976_520

Сериозна научна подкрепа от Института в Карнобат:

В Южна България, най-голямата платформа е заложена в Института по Земеделие в Карнобат, където се проведе задълбочено проучване в 2 отделни направления: 1 научен експеримент и 1 производствен опит при пшеница и ечемик. Заложените производствени опити бяха осъществени върху обща площ от 350 дка.

Опитите са надлежно проследени от научен екип, под ръководството на професор Дарина Вълчева. Целта на опитите, е да се даде точен отговор какво могат да очакват земеделците от иновационната формула TOP-PHOS®, като основно подхранване на житни култури и като част от цялостна технология, в комбинация с азотни продукти и биостимулатори от гамата на Тимак Агро.

Трудните климатични условия през зимата, създадоха предпоставка за по-обстойни наблюдения за това как реагира иновацията TOP-PHOS® при екстремни условия - ниски температури, дълго снегозадържане и др. нетипични за района стресови фактори.

Първата фаза на опита даде незабавни резултати, които се изразяват в по-добрата устойчивост на растенията, третирани с TOP-PHOS®, на фона на тежката зима 2016-2017г. Въпреки обилните снеговалежи и ниските температури, няма пропаднали растения, а кореновата им система и надземна част са по-добре развити и в сравнение с контролата, растенията са братили повече. След успешното презимуване, растенията се съвземат бързо и успешно навлизат във вегетационния период.

Разликите в полза на подхранените с TOP-PHOS® растения доказват гаранцията за по-добро презимуване и развитие при тежки атмосферни условия. Това дава и по-добър шанс за добива, както и за качествено семепроизводство.
457656456_520_01

Според проф, Вълчева, ползата от приложението на TOP-PHOS® не се ограничава само в постигането на по-високи добиви и по-качествено зърно, а има системно действие върху културите - с по-добър ефект върху самото покълване и поникване на посевите. Резултатът се изразява в дружно кълнене, формиране на много добре гарнирани посеви и повече есенни братя (3-4). При всички опити с формулацията TOP-PHOS®, растенията са здрави, добре подхранени и с изразен зелен цвят, което е признак за по-интензивна фотосинтеза. Подобрява се микроклимата на посева и се натрупва повече сухо вещество, а кореновата система е много добре развита. Всичко това помага на растенията да преодолеят настъпилото пролетно засушаване в региона.

Преди жътва, на същото поле бяха отчетени следните резултати*:

  • При пшеницата (сорт Миряна) технология с вложени продукти с формулацията Duofertil® TOP 38, от гамата TOP-PHOS® са постигнати с 11% по-високи добиви, в сравнение с контролата.
  • При комбинацията с азотно подхранване със Sulfammo®, резултатът е с 13% по-висок добив, в сравнение с контролата.
  • Приложената цялостна технология, с включено азотно подхранване и биостимулатори от гамата Fertileader за листно подхранване, постигнатите добиви са с 18% по-високи от контролата.
  • При ечемика (сорт Емон), резултатите са съответно 11% и 16% по-високи добиви при същата схема на подхранване.

*Посочените данни се отнасят за семепроизводни опити, където се цели по-голям брой семена. Материалът е подготвен на база официална информация от Института по Земеделие в Карнобат, със съдействието на проф. Дарина Вълчева, научен ръководител на проекта.
getpubthumb-1_520


Първа самостоятелна демо-платформа на Тимак Агро в Добричко:

В Северна България също бе заложен сериозен експеримент, за демонстриране действието на новото фосфорно решение TOP-PHOS® на плодородната добруджанска почва. За целта, на землището на с. Паскалево, обл. Добрич, бе създадена първата самостоятелна демо-платформа на Тимак Агро, на полето на фирма БИО ООД. Освен подхранване с иновационната формулация TOP-PHOS®, опитите включват цялостна технология при рапица, пшеница, слънчоглед и царевица, в комбинация с биостимулатори и азотно подхранване.
56568568_520

Акцент на опитното поле е подхранването на рапица с Тимак технология, базирана на иновацията TOP-PHOS®, приложената за първи път в региона. Благодарения на тази технология, рапицата е устояла на тежките зимни условия, без да замръзне, въпреки късната сеитба (10 октомври). Първите видими резултати, след презимуване на растенията подхранени с TOP-PHOS®, се изразяват в многото доброто състояние на всички опитни култури.

Отчетените при жътва резултати, са синтез на приложените технологии за торене и с увереност можем да твърдим, че са успешна препоръка за районите от Северна България, с богато почвено плодородие:

При опитното поле с високодобивни сортове пшеница, предсеитбено е внесен Duofertil® TОP 38 (NP формулация). Напролет препоръчваме две подхранвания с азот и едно внасяне на листен биостимулатор Fertileader®Axis. В резултат от приложената технология е постигнато 8%-но увеличение на добива или 948 кг/дка.

При рапицата са изготвени 2 технологии за подхранване, като за целта са използвани високо-хибридни сортове: В първия вариант, предсеитбеното подхранване е с NPK формулацията Duofertil® TОP 34, напролет първото азотно подхранване е с Azofertil®, а второто - с амониев нитрат. Допълнително е внесен коренов биостимулатор - Fertiactyl® Starter.

Постигнатото увеличение на добива е 12,2%.

При втория вариант NP формулацията Duofertil® TОP 38, e внесена предсеитбено, a напролет първото и второто азотно подхранване са с Azofertil®, в комбинация с коренов биостимулатор Fertiactyl® Starter (или друг от гамата ни според състоянието на културата).

Постигнатото увеличение на добива е 17,7% или 424 кг/дка.

*Посочените схеми на торене имат препоръчителен характер. Приложението им е на база почвени изследвания, съобразно състоянието на културата, типа почва и конкретните климатични условия.
getpubthumb-2_520

Повече за резултатите от приложението на иновационното фосфорно решение TOP-PHOS®, можете да научите от официалния YouTube канал (Timac Agro Bulgaria) и Фейсбук страницата на Тимак Агро: www.facebook.com/timacagrobg/ .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.