1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Положителна оценка на собственото си състояние дават фермерите в Нова Зеландия

Положителна оценка на собственото си състояние дават фермерите в Нова Зеландия

Добрата икономическа ситуация се изразява и в нагласите за нови инвестиции и разширяване на производството

Положителна оценка на собственото си състояние дават фермерите в Нова Зеландия и гледат с оптимизъм в бъдещето. Това показват резултатите от допитване, проведено от местния земеделски съюз.

55 процента от участвалите в анкетата споделят, че работят на печалба, а една трета - почти "на нула". Всеки десети фермер признава, че е на загуба. Това означава, че за последните 12 месеца броят на печелившите стопанства се е удвоил, докато на губещите е намалял с три четвърти.

Не е изненада, че млекопроизводителите отчитат печалби, след като през последните месеци изкупните цени на суровината се покачиха. Над 60 процента от работещите в сектора са оптимисти и очакват, че и в бъдеще ще имат добри доходи. Половината животновъди, отглеждащи животни за месо, са доволни от сегашната ситуация, за разлика от земеделските стопани с полски култури. Близо една пета пък от зърнопроизводителите са на загуба.

За следващите 12 месеца близо половината от анкетираните очакват положителни резултати от своята дейност. Добрата икономическа ситуация в новозеландските ферми се изразява и в нагласите за нови инвестиции и разширяване на производството. Две пети от участниците в допитването ще започнат нови дейности през следващата година, докато само 6 процента ще свият производството. Нови инвестиции планират близо 35 на сто от стопаните, а всеки 10 обаче се замисля да намали разходите. Най-големите притеснения на фермерите са свързани с бюрокрацията и произтичащите от нея разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.