1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. TOP-PHOS® - ФОСФОРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ

TOP-PHOS® - ФОСФОРНАТА РЕВОЛЮЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ

Продуктите на Тимак Агро носят рентабилност на земеделците

През 2016г., на българския пазар беше лансирано новото фосфорно решение за подхранване TOP-PHOS®, което навлезе в гамата продукти на Тимак Агро през същата година.

Заложените през стопанската 2016-2017г. цялостни технологии за подхранване, вече дават резултат в различните почвено-климатични условия и райони. Земеделските производители споделят впечатленията си от приложението на формулацията TOP-PHOS®.

Top-Phos® - основна технология за подхранване при есенни култури в Южна България.

Г-н Петко Петков, управител на „Кортекс“ ЕООД, с. Бял Кладенец, обл. Сливен, със задоволство споделя отличните постигнати резултати с TOP-PHOS® при сорт пшеница Енола. Въпреки, че за първи път използва формулацията TOP-PHOS®, този експеримент се е отплатил многократно - постигнати са най-високите добиви досега при този сорт пшеница.

Приложената Тимак технология е на база почвен анализ и включва предсеитбено торене с NP формулацията Duofertil® TОP 38, в комбинация с биостимулаторите от гамата на Тимак Агро - Fertiactyl® Starter, приложен наесен, и Fertileader® Axis - напролет. Първите впечатления за развитието на културата са много добър старт - постигната е висока гъстота на растенията. Подхранването с биостимулатори поддържа интензивна фотосинтеза и генерира достатъчно количество хранителни вещества. В резултат на приложената технология, постигнатите добиви значително надхвърлят зададените максимални стойности за този сорт пшеница.

Благодарение на TOP-PHOS®, културата е добре подхранена и устойчива на стрес и getpubthumb_1_300неблагоприятни условия, с тенденция да се наложи като основна технология за подхранване при есенни култури в района на Южна България.

Стопанинът на полето в с. Болярски извор, Георги Георгиев, е известен в общ. Харманли с постигането на високи резултати от основните полски култури. Известен е и като земеделец с усет към новостите, който интелигентно прилага най-модерните технологии, за да постигне максимума при тази не много богата планинска почва.

От 2016 година, освен високо качествено жито г-н Георгиев отглежда и специфичната култура нахут. Още един пример за успешно приложение на технологията TOP-PHOS® в Южна България, при бобови култури. След техническа обработка наесен и сеитба напролет - с 35 кълняеми семена/м2, тази култура не се нуждае от азотно подхранване, но има нужда от калий и фосфор, осигурени от NPK формулацията Duofertil® TOP 34, в комбинация с микрогранула на Тимак Агро, внесена със сеитбата.

getpubthumb_2_300След добрия старт на растенията напролет, във фаза бутонизация, е приложена комбинация между листни биостимулатори от гамата Fertileader® на Тимак Агро. Отчетеният към края на юли резултат е много добре развити растения - с 50 до 70 зърна, в очакване за много добри добиви и отново отлично качество на продукцията.

Отлични резултати с Top-Phos® в Западна България.

При ЗП Станислав Николов в гр. Трън, Тимяк Агро заложи опитно поле с иновативната технология TOP-PHOS®. Киселите и бедни почви, характерни за района, се нуждаят от специални грижи, а торовете от гамата са осигурили силен старт на рапицата наесен. В търсене на адаптивни решения, които да работят при тези условия, предсеитбено е внесена NPK формулацията Duofertil® Top 34.

По време на жътва, на същото поле са отчетена оптимизация на добива на рапица от 150 кг/дка плюс. При подобни резултати, рентабилността на формулацията TOP-PHOS® е безспорна.

Отлични резултати с Tимак технологията - Северна България:getpubthumb_3_300

Живко Василев, ИД на фирма БИО ООД, с. Паскалево, Добрич, се занимава със земеделие от 17 години и в момента отглежда 6000 дка с пшеница, царевица, рапица, слънчоглед, ечемик и фураж за животновъдството на фирмата.

Според него формулата за успешно земеделие в България се базира на стриктно прилагане на всички мерки и правила, както и на новите постижения в областта на земеделието. Той споделя, че тестването на най-добрите постижения в бранша се е превърнало в хоби, но и в начин за повишаване на доходността на собствения му бизнес. Партньорството му с Тимак Агро датира от 7 години и през този период е тествал различни комбинации и технологии, в търсене на най-добрата формула за подхранване на културите, които отглежда.

Тази година, заедно с Тимак Агро, г-н Василев стартира опитна платформа, на която да покаже на останалите земеделци от региона, ефекта от формулацията TOP-PHOS® при пшеница, рапица, слънчоглед и царевица. Въпреки късната сеитба (10 октомври), рапицата е устояла на тежките зимни условия, без да замръзне и това според г-н Василев се дължи на технологията на Тимак Агро, приложена при тази култура. По отношение на иновацията TOP-PHOS®, която се прилага за първи път в региона, г-н Василев изтъкна, че при всички опитни култури се наблюдава много добро състояние на растенията към момента.

Получените добиви при високо-хибридните сортове рапица, варират между 12 и 18% увеличение на добива, в зависимост от приложената технология.

При пшеницата, получените добиви са 948 кг/дка, или 8%-но увеличение на добива.

getpubthumb_4_300В заключение г-н Василев споделя, че за него продуктите на Тимак Агро са за знаещи и можещи хора, които търсят рентабилност, по-добри резултати и запазване на почвеното плодородие.

Повече за резултатите от приложението на иновационното фосфорно решение TOP-PHOS®, можете да научите от официалния YouTube канал (Timac Agro Bulgaria) и Фейсбук страницата на Тимак Агро: www.facebook.com/timacagrobg/.

Забележка: Посочените схеми на торене имат препоръчителен характер. Приложението им се извършва на база почвени изследвания, съобразно състоянието на културата, типа почва и конкретните климатични условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.