сряда, 17 Януари 2018, 19:45
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
22 Авг 2017 16:11 | Новини

Европейският съюз заема водеща позиция в света по износ на млечни продукти

Сирената остават най-търсеният продукт

Европейският съюз заема водеща позиция в света по износ на млечни продукти
Оцени статията
|

Европейският съюз заема водеща позиция в света по износ на млечни продукти. При сухото мляко има ръст от 35%, при сирената – увеличението спрямо миналата година е 8 на сто. Данните са за първото полугодие на 2017-та година.

Над 420 хиляди тона сирена и 420 хиляди тона обезмаслено мляко на прах е експортът през този период. При сухото мляко ръстът е значителен, но за този скок има причина - миналата година, заради кризата на пазара, износът намаля драстично, така че тазгодишното увеличение от 35 на сто е относително, коментират анализатори. Основните клиенти са Алжир и Китай.

За разлика от сухото мляко и сиренето, маслото не се радва на толкова голям експорт. За първото полугодие Европейският съюз е изнесъл едва 101-ин хиляди тона, с близо една пета по-малко от 2016-та. Причините са две: голямото търсене на вътрешния пазар, както и по-малките доставки на сурово мляко в европейските мандри. Подобни трудности са имали и други големи износители на масло, като Нова Зеландия например. Заради слабото предлагане на световния пазар цените на маслото през последните месеци чупят всички рекорди.

Сирената остават най-търсеният продукт от Европейския съюз. За периода от януари до края на юни е отчетен ръст от 8 процента, като най-предпочитани на третите пазари са сирената от Холандия, Германия, Франция и Италия. Те се доставят предимно в Съединените щати, които покриват три четвърти от европейския внос. На второ място е Япония, която е най-големият световен вносител на сирене.

Източник:
 • AGRO.BG
 •  
   
   

  ДОБАВИ КОМЕНТАР


  Последни интервюта

  всички

  Актуални статии

  всички
  agro
  agro
  eXTReMe Tracker