1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018г.

Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018г.

Пътуващият Spirits Selection by Concours Mondial избра България за домакин на следващия си международен конкурс

Пловдив ще стане световна столица на високоалкохолните напитки през 2018 г. Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles избра „Града на тепетата“ за домакин на своeто 18-то международно издание. То ще се проведе от 21 до 23 август 2018 г., с подкрепата на Министерството на икономиката и на община Пловдив. Това обявиха от Spirits Selection by Concours Mondial на пресконференция в Ла Серена, Чили.

Специален филм за Пловдив като град-домакин беше прожектиран по повод домакинството. Заместник-кметът на община Пловдив г-н Александър Държиков, Главният експерт в отдел „Развитие и международно сътрудничество“ на общината г-н Пламен Панов и г-н Кристоф Сепулведа от „Пробежекс“ дадоха в Чили галавечеря с български напитки. Трима международни експерти по смесване на алкохол направиха коктейли с българска ракия, а гостите гласуваха за своя фаворит. Коктейлите бяха с отличените със златни медали от Spirits Selection през 2016г. напитки на „Карабунар“, „СИС Индустрийс“ и „Черноморско злато“.

“За втори път Concours Mondial избира България за домакин”, сподели Меглена Михова от „Пробежекс“ – представителят на Конкурса за страната ни. “През 2016г. бяхме домакин на „Световното по вино“. Организаторите бяха впечатлени от мотивацията на българите да направят събитие с международна значимост“, допълни тя. “През 2019г. Пловдив е европейска столица на културата”, добави Тиери Хайнс, Директор на Spirits Selection. “Международното жури ще открие не само вашето богато историческо и културно наследство, но и качествени високоалкохолни напитки.“

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015г. През 2016г. седем от 18-те български мостри получават медал от Spirits Selection, което е успеваемост от близо 40%. Четири златни медала за страната ни „отиват“ при произведените тук бренди, водка и джин.

Според доклад на Световната здравна организация за 2016г. България е на 8-мо място по консумация на високоалкохолни напитки в Стария свят  (13.6 литра на глава на населението за година). През 2015г.  в страната ни са регистрирани 79 производители на високоалкохолни напитки, като най-много са производителите на ракия, водка и джин. През 2015г. най-много у нас са се консумирали водка, ракия, уиски и мастика . Ракията е на трето място по продажби след виното и водката, като най-предпочитана е гроздовата.

Ракията (от 40% до 80% алкохолно съдържание) се смята за национална напитка на България. Най-старите археологически находки в България на съдове за производство на ракия са от IX век; промишленото й производство започва през XVIII век. Освен от грозде, в България ракия може да се прави от круши, дюли, смокини, череши, кайсия, праскова и дори рози. Когато едно дете се ражда, българите заравяли бутилка ракия, произведена през същата година, за да я отворят години по-късно, за сватбата.

Тазгодишното издание на Spirits Selection се провежда в Ла Серена, Чили, от 22 до 24 август 2017г. 66 съдии от 22 страни в света оценяват 1140 високоалкохолни напитки. В надпреварата участват 54 страни-производители от Европа, Азия, Северна и Южна Америка. Най-много мостри са подадени от Франция, Китай, Тайван, Италия и Бразилия. България участва с 16 мостри: ракия, водка, бренди, ром, уиски и ликьор, като най-много са мострите за ракия. Медалите ще станат известни в началото на м. септември т.г.

Spirits Selection by Concours Mondial е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на наградените напитки. Представителят на Конкурса за България е „Пробежекс“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.