1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Средните цени на бяла кристална захар за страната са на нивата от предходната седмица

Средните цени на бяла кристална захар за страната са на нивата от предходната седмица

По области, цените на едро на захарта през изминалата седмица се движат от 1,41 лв./кг до 1,83 лв./кг

През периода 30 август – 6 септември 2017 г. средните цени на бяла кристална захар за страната на едро и на дребно в по-малките магазини се задържат на нивата от предходната седмица, докато тази на дребно в големите супермаркети бележи леко понижение.

По области, цените на едро на захарта през изминалата седмица се движат от 1,41 лв./кг (Добрич) до 1,83 лв./кг (Бургас). В сравнение с предходната седмица, в седем области се наблюдава поевтиняване на захарта на едро с между 0,6% и 4,2% (най-чувствително в Бургас), а в областите Благоевград, Кърджали и Добрич -  поскъпване в рамките на 1,3% – 1,4%. Това не дава отражение на средната цена на едро за страната и тя остава 1,58 лв./кг.

Предлагането на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) е на цени от 1,53 лв./кг (Пловдив) до 1,75 лв./кг (Смолян). В деветнадесет области се регистрират разнопосочни седмични изменения на цените, в границите от -6,9% (Видин, Враца и Монтана) до +1,3% (Силистра), предимно в посока надолу. В резултат, средната цена на дребно на продукта в ГТВ намалява с 1,8% на седмична база, до 1,61 лв./кг.
 
Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в диапазона от 1,70 лв./кг (Благоевград и Кюстендил) до 2,00 лв./кг (Враца и Разград). При липса на седмични ценови изменения по области, средната стойност за страната се задържа на ниво от 1,81 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,20 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в област Разград – 0,39 лв./кг.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,03 лв./кг за ГТВ и 0,23 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика за големите супермаркети се наблюдава в Добрич – 0,22 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив и Шумен – 0,43 лв./кг. В пет области цените на дребно в ГТВ са с до 0,29 лв./кг (Бургас) по-ниски от тези на едро. В ДТО в Бургас цената на захарта също е по-ниска от тази на тържищата, с 0,05 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.