четвъртък, 21 Септемрви 2017, 15:14
Агрофорум Агромаркет АгроКомпас Мобилна версия
11 Сеп 2017 11:55 | Новини

Нови предложения пшеница от Косад Семанс

Сортовете показват добрата си адаптивност към българските агрометеoрологични условия

Нови предложения пшеница от Косад Семанс
Оцени статията
|

С всяка изминала година Косад Семанс все повече се доказва като лидер на пазара на житни култури. Това се дължи, както на добрата селекция житни сортове на френската компания, така и на добрата им адаптивност към българските агрометеoрологични условия.

Состен е най-новият сорт пшеница на Косад Семанс, към който земеделците проявиха голям интерес. Той е безосилест, средно ранен по вегетация. Образува голям, сбит и плътен клас. Толерантен на икономически важните болести, благодарение на силния си восъчен налеп. Има много добър потенциал за компенсаторно пролетно братене, което осигурява изравнен и добре гарниран посев със здрави растения, устойчиви на полягане. Въпреки голямата суша по време на сеитбата през октомври 2016г. в голяма част от страната и късното поникване, Состен показа потенциала си с резултати от 800кг/дка в Южна България и над 900кг/дка в Северна.

Изалко е другото ново предложение на Косад Семанс за тази есен – специално разработен сорт мека пшеница с високо съдържание на протеин и глутен. Той е ранен, средно висок, осилест сорт със здраво стъбло, генетично устойчиво на полягане. През миналата година Изалко беше заложен и на демонстрационни опити в цялата страна, като отчетените резултати са между 750 кг/дка и 890 кг/дка.

Френската компания предлага още четири сорта пшеница, един сорт тритикале и един сорт зимен шестредов ечемик. Три от пшениците са безосилести – Сориал, Собел и Солвейг, една е осилеста – Софру. Наложени имена са Сориал – високодобивен интензивен продукт, подходящ за хлебопроизводство, Собел – пластична пшеница, високопродуктивна и в Южна България, Софру – харесван сорт заради добивите и толерантността на ръжда и полягане. Солвейг винаги показва високо качество заради своите хлебопекарни характеристики, а брашното е предпочитано за кроасани.

Източник:
  • AGRO.BG
  •  
     
     

    ДОБАВИ КОМЕНТАР


    Последни интервюта

    всички

    Актуални статии

    всички
    agro
    agro
    eXTReMe Tracker