1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството на канцлера Ангела Меркел призна, че няма да постигне целта си да намали емисиите

Правителството на канцлера Ангела Меркел призна, че няма да постигне целта си да намали емисиите

Германия се стреми към оттегляне от изкопаемите горива и преход към възобновяеми енергийни източници

Германия ще се размине с целта си да намали емисиите на въглероден диоксид (CO2) с далеч по-голям марж, отколкото се смяташе досега, според нови данни от края на миналата седмица, пише greentech.bg. Правителството на канцлера Ангела Меркел вече призна, че няма да постигне целта си да намали емисиите с 40% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г. Разминаването ще е с с около пет процентни пункта.

Но мозъчният тръст Agora Energiewende заяви в четвъртък, че – според новите му прогнози – Германия ще постигне едва едва 30% намаление поради силния икономически растеж и имиграцията. „Само 30%, вместо 40% по-малко въглероден диоксид, не е малко, а огромно отдалечаване от целите за климата за 2020 г.“, заяви директорът на Agora Патрик Грайшейн.

Някога наречена „климатичният канцлер“ заради натиска спрямо други богати държави да се справят с изменението на климата, Меркел е подложена на огън заради това, че не е направила така, че Германия да напредва достатъчно бързо в посока намаляване на зависимостта си от изкопаемите горива, докато се оттегля от ядрената енергетика.

Agora подкрепя амбициозното, но скъпо решение на Германия за оттегляне от от изкопаемите горива и преход към възобновяеми енергийни източници. Тръстът често претегля политиките на министерствата в Берлин.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.