1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕП подкрепи плановете горите да поглъщат повече CO2

ЕП подкрепи плановете горите да поглъщат повече CO2

Държавите членки ще докладват ежегодно своите емисии

Парламентът подкрепи плановете за засилване на капацитета на горите за поглъщане на CO2 и намаляване на парниковите газове с цел борба с климатичните промени.

Евродепутатите одобриха законодателно предложение, според което държавите от ЕС трябва да гарантират баланс между емисиите и поглъщането на CO2.

Евродепутатите подсилиха тези разпоредби, като добавиха, че държавите членки трябва да увеличат поглъщането на CO2 като компенсация за емисиите до 2030 г. в съответствие с дългосрочните цели на ЕС и Парижкото споразумение.

Поглъщане на повече CO2 = кредити

Ако поглъщането на CO2 е по-голямо от емисиите от експлоатацията на земи за първите пет години, разликата може да бъде спестена под формата на кредити и използвана по-късно за постигане на целите на втория петгодишен период. Държавите членки може също така да използват част от тези кредити за постигане на целите за намаляване на емисиите по регламента на за споделяне на усилията.

Продуктите от добита дървесина като дървени строителни материали и мебели също задържат CO2, тъй като те изолират въглерод, който е бил абсорбиран от дърветата, докато те са расли. Включването им в законодателното предложение ще насърчи държавите членки да развият потреблението на продукти от добита дървесина. Ограничението за ползването на кредити за горско управление ще бъде увеличено от 3,5% (както предлага Комисията) до 7%, за да позволи включването на допълнителни кредити от тези категории.

Държавите членки ще докладват ежегодно своите емисии. Целта е да се постигне балансиране на емисиите и тяхното поглъщане в рамките на два петгодишни периода: 2021 – 2025 г. и 2026 – 2030 г.. Ако някоя държава членка не постигне тази цел в някой от двата периода, нейният недостиг ще бъде изваден от квотата ѝ по регламента за споделяне на усилията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.